Flash News

Ditari i Opozitës

'Piramida e rrogave", Berisha: Kemi dorëzuar në parlament projektligjin për vendosjen e minimumit jetik

'Piramida e rrogave", Berisha: Kemi dorëzuar në parlament

Kryedemokrati Sali Berisha gjatë fjalës së tij në grupin parlament gjatë ditës së sotme, ka thënë se kanë përgatitur dhe dorëzuar në parlament, projektligjin për vendosjen e minimumit jetik në vendin tonë.

Berisha shprehet se vendosja e minimumit jetik prej 200 eurosh për çdo shqiptar është një akt jetik për të nxjerrë shqiptarët nga varfëria ekstreme.

Nga ky minimum përfitojnë qindra e mijëra shqiptarë në ndihmë ekonomike, në papunësi, në pension, pra janë këto kategori të cilat gjejnë njëfarë përmirësimi të jetesës së tyre ekonomike, ka thënë ndër të tjerash kryedemokrati.

Ne kemi përgatitur dhe dorëzuar në parlament projektligjin për vendosjen e minimumit jetik në Republikën e Shqipërisë. Ne kemi patur këtë një premtim elektoral, ne kemi patur këtë një qëllim të mëparshëm me të cilin po punonin, por shqiptarët bënë zgjedhje tjetër.

Ne gjykojmë se sot vendosja e minimumit jetik prej 200 eurosh për çdo shqiptar është një akt jetik për të nxjerrë shqiptarët nga varfëria ekstreme e cila përveç Shqipërisë, nuk e di të ekzistojë në ndonjë vend në Europë dhe mekanizmi i nxjerrjes nga varfëria ekstreme është pikërisht garantimi për çdo qytetar i një minimumi i të ardhurash me të cilën të përballohet jetën e përditshme.

Kjo është rruga, nuk i nxjerr nga varfëria, por varfëria ekstreme është gjithnjë fjala, mjerimi me termat tona. Dhe kjo ka një ndikim të qartë pozitiv, sepse bën që çdo shqiptar, ata që janë me nën 1 euro në ditë, por edhe ata që janë me 1 euro në ditë dhe më shumë, të marrin së paku 6.8 euro në ditë. Nuk është një shumë e madhe, është një shumë pakrahasimisht më mirë se ajo që marrin këta njerëz.

Nga ky minimum përfitojnë qindra e mijëra shqiptarë në ndihmë ekonomike, në papunësi, në pension, pra janë këto kategori të cilat gjejnë njëfarë përmirësimi të jetesës së tyre ekonomike.

Nuk jam kurrë dhe nuk do të jem kundër rritjes së rrogave, por akti që ndodhi dy javë më parë, i vuri një njollë turpi parlamentit. Nuk e them për politikë. E them sepse u votua në konflikt flagrant interesi. Sigurisht që deputetët do të votonin ligjin e rrogave, por duhet ta votonin kur rrogat që do të rriteshin, të fundit duhet të ishin rrogat e tyre.

Të rriteshin rrogat e punonjësve, të rriteshin pensionet, të rriteshin rrogat e nëpunësve, mjekëve, policëve, e me rradhë dhe nuk jam absolutisht kundër rritjes së rrogave të deputetëve dhe zyrtarëve të lartë. Jo, por nuk mund të ishin ata protagonistët kryesorë të rritjes së rrogave sepse aty u shkelmua me dy këmbë ligji i konfliktit të interesit.

Në këtë aspekt është një akt korruptiv madhor. Le që ai ligj që pothuajse dyfishoi rrogat e deputetëve, të ministrave, ai ligj nuk indeksonte rrogat e arsimit, parashkollor dhe fillor. Nuk indeksonte një pjesë të rrogave të ushtarakëve, nuk indeksonte një pjesë të rrogave të policëve. Pra ishte një mashtrim që filloi në zgjedhje  dhe u vulos me një votë në parlament. Për mua, në vlerësimin tim duke lënë një njollë me shumë të drejtë para qytetarëve shqiptarë, atyre deputetëve.

Unë ndjej keqardhje për deputetët e opozitës që e votuan atë. Si mund ta votosh, nuk mund votohej. Të rriteshin këto rroga me radhë dhe pastaj të rriteshin rrogat e deputetëve, të zyrtarëve të tjerë. Këtu doli se problemi më i madh i Shqipërisë, mjerimit dhe varfërisë, paskan qenë rrogat e deputetëve, rrogat e ministrave, rrogat e kryeministrit, kryetares së parlamentit dhe rroga e presidentit. Jo nuk ishin ato problemi kryesor. Ato duheshin rritur, por nuk mund të them se ishin problemi kryesor i piramidës së rrogave.

Ndaj dhe ne e dërgojmë këtë ligj sepse në legjislacionin tonë nuk ekziston një ligj për minimumin jetik. Specialistët tanë të fushave të ndryshme kanë hartuar ligjin dhe është dorëzuar sot.”, ka thënë Berisha.

 

Dokumenta bashkëngjitur

Të fundit