Flash News

Ditari i Opozitës

Tabaku në Konferencën e Dhomës Amerikane: Parlamenti ka mbyllur derën për të akomoduar interesat e biznesit

Tabaku në Konferencën e Dhomës Amerikane: Parlamenti ka mbyllur

Deputetja e Partisë Demokratike, Jorida Tabaku, ishte e ftuar sot në Konferencën vjetore të indeksit të biznesit nga Dhoma Amerikane e Tregtisë dhe Revistës Monitor. Në këtë event deputetja e PD foli në lidhje me ndryshimin e indeksit të biznesit ndërsa u shpreh për shqetësimet që biznesi ka ngritur ndër vite. Tabaku u shpreh se prej vitesh indeksi i besimit në ekonomi nuk ka kaluar 50% dhe se kjo tregon që hopi cilësor që pritej nga ekonomia shqiptare nuk vjen.

Ajo nënvizoi se ndonëse ekonomia sipas INSTAT ka rritje ajo nuk është e bazuar në bazamentin ekonomik të pritshëm, pasi eknomia është duke vuajtur një rënie sidomos në xhepin e shqiptarëve. Ajo solli në vëmendje dy shtresa të prekura nga kjo mungesë rritje ekonomike, shtresën e mesme dhe bujqit. Sipas znj Tabaku bujqësia është në rënie të plotë pasi për tre vite me radhë bujqësia është me rritje 0% në vit ndërkohë që tremujorin e shkuar rritja ishte negative. Kjo krizë sipas znj Tabaku tregon realisht probelmet kryesore që evidenton indeksi.

Sipas deputetes së PD problemet e ekonomisë lidhen me monopolet, korrupsionin dhe informalitetin.

Sipas Tabakut problemi kryesor i kuvendit qendron sepse nuk ka interes të dëgjojë as biznesin dhe as dhomat e biznesit të cilat mazhoranca socialiste po përpiqet që t’i monopolizojë. Ajo i kujtoi përfaqësuesve të qeverisë se në të vërtetë monopoli në treg po ndiqet me monopolin në dhomat e tregtisë.

Fjala e plotë e Deputetes Tabaku:

Faleminderit ju Arlinda dhe faleminderit Dhomës Amerikane të Tregtisë jo vetëm për diskutimin e sotshëm por edhe për ndihmën që jep në parlament për çdo ligj që lidhet me ekonominë komentet e AmCham janë ndër më produktivet. duke hapur kështu një debat që fatkeqësisht zoti ministër shkojnë në vesh të shurdhët dhe shpresoj që në vijim mos mbetemi tek fjalët e mira por realisht tek një bashkëpunim. Së dyti, falenderoj edhe Revitën Monitor për debatin publik dhe profesional që hap gjithmonë edhe për tema të veçanta edhe për tema që jo gjithmonë I flasim. Madje për shumë tema që nuk kemi edhe mundësi ku t’i flasim.

Kam vite që e ndjek indeksin e biznesit të Dhomës Amerikane të Tregtisë që kur kam qenë pedagoge dhe dua të ëprpiqem të kem një mendim të balancuar ndonëse jam njeri politik dhe do reflektoj në mendimin tim. Këtu të pranishme kemi ish drejtuesen e Dhomës Amerikane të Tregtisë që nga viti 2002 që më pas kanë evoluar në treguesit që ju po prezantoni sot. Shqetësimet në dhjetë vitet e fundit mbeten të njëjtat dhe do të thotë që diçka nuk shkon edhe pse radha apo prioriteti kanë ndryshuar. Kemi stafin e pakualifikuar dhe nevojën për një staf me cilësi që lidhet dhe me shqetësimin që lidhet disa herë për sa i përket largimit të shtresës së mesme dhe kërkesës sime që të mbështesim këtë shtresë të mesme. Sikundër pres të shoh të reflektuar edhe situatën e krahut të punës në raport me të dhënat që dalin nga INSTAT.

Së dyti është problemi i informalitet dhe korrupsionit që janë të lidhur me njëri tjetrit që është i njëjti shqetësim dhe i përsëritur në kohë. Ma…

Të fundit