Flash News

DITARI POLITIK

Zhupa interpelancë me Kushin pë ASA-n: I plotësuan dëshirat Gjinushit me VKM. Ministrja: S'është shkrirje

Zhupa interpelancë me Kushin pë ASA-n: I plotësuan dëshirat

Deputetja demokrate Ina Zhupa thirri në interpelancë ministren e Arsimit, Evis Kushi, lidhur me shkrirjen e Akademisë së Studimeve Albanologjike.

Zhupa tha nga Kuvendi se qeveria i plotësoi dëshirën me VKM Skënder Gjinushit. Zhupa tha se Gjinushi e deklaroi haptazi dëshirën që kishte për të mbyllur ASA-n, kur tha se kërkesa ishet bërë nga Akademia e Shkencave.

“Ndryshe nga Kushi që e lavdëronte akademinë, Gjinushi nuk e fshehu kurrë që donte ta mbyllte. Në vitin 2021, Gjinushi do të shprehej atë që do të ndodhte. Pra na thotë që reformat në këtë vend i bën Gjinushi, i del fjala atij dhe jo ministres, dhe ju bëtë një VKM për ti plotësuar dëshirat politike Gjinushit, shkelët ligjin. Është njësoj si akademia e rendit të thotë që duhet të shkrihet ajo e arteve, dhe të bëhet.

Justifikim ishte se aty lindën dhe nga aty mund të kthehen, por Albanologjia ka lindur më shpejt. Ju bëni një VKM ku prishni akademinë dhe shkelni kushtetutën, sepse shkelni autonominë dhe lirinë akademike. Shkelni autonominë të mbrojtura nga Kushtetuta, 15 vite në këto vite ka ndryshuar metodologjia dhe projektet, si i zgjidhni duke i bërë vasal të Skënder Gjinushit”, tha Zupa.

Ministrja tha se nuk bëhet fjalë për zhdukje duke marë në mbrojtje Gjinushin. Kushi tha se prej 8 vitesh në ASA nuk është regjistruar asnjë student dhe në të tilla kushte vetë institucioni aplikon mbylljen.

“Si mund të fyhet një institucion nga inati personal që keni me Gjinushin.  Deklarata juaj “ish politikanë të dalë nën presion nën tutelën e Gjinushit’ është fyerje e rëndë. Nuk bëhet fjalë as për zhdukje dhe as shkrirje, vendimi parashikon bashkim. Merrni shkresat që i jam drejtuar në dhjetor të 2021 Akademisë së studimeve albanologjike që të riorganizohet në përputhje me ligjin. Ne jemi institucion që bëjmë ligje dhe të justifikojmë shkeljen e ligjit?! Një akademi duhet të ketë një fakultet, sipas ligjit… Nuk e ka! Prej 8 vitesh nuk është regjistruar asnjë student. Është vetë institucioni që aplikon për mbylljen e institucionit, por nuk e kanë bërë. Kanë doktorantë prej vitesh dhe nuk po i çojnë drejt finalizimit. Do e ngremë në një nivel të ri”, u shpreh Kushi.

 

Të fundit