Flash News

E SHPJEGUAR

E ka bërë dhe ish-zv.Presidenti i SHBA/ “Gishti i mesit, e drejtë e dhënë nga Zoti”, gjesti i Këlliçit nuk është gjë e ndaluar

E ka bërë dhe ish-zv.Presidenti i SHBA/ “Gishti i mesit, e

Posteri i Belind Këlliçit, ku drejtonte gishtin e mesit atyre që abuzojnë me taksat e qytetarëve në Tiranë, bëri bujë nëpër mediat shqiptare. Kryetari i Bashkisë, Erion Veliaj e quajti këtë gjet një veprim të rëndë, por në fakt historia ka treguar që ai gjest nuk është një gjë e ndaluar.

Përdorimi në Kanada

Dhënia e gishtit të mesit fqinjit tuaj mund të mos jetë e sjellshme, por mbrohet si pjesë e të drejtës së një personi për lirinë e shprehjes sipas kushtetutës kanadeze. Gjyqtari kanadez Dennis Galiatsatos në një vendim prej 26 faqesh hodhi poshtë një çështje kundër një burri të akuzuar për ngacmimin e fqinjit të tij në një periferi të Montrealit.

E ka bërë dhe ish-zv.Presidenti i SHBA/ “Gishti i mesit, e
Gjykatësi kanadez, Dennis Galiatsatos

"Për të qenë plotësisht i qartë, nuk është krim t'i japësh gishtin dikujt," tha ai në një vendim të datës 24 shkurt. “Gishti i mesit është një ‘e drejtë e dhënë nga Zoti’, e garantuar nga statuti, që i përket çdo kanadezi gjakkuq”, shtoi ai, duke iu referuar kartës së të drejtave dhe lirive të Kanadasë.

Gjesti i gishtit të mesëm, vendosi Galiatsatos, "mund të mos jetë civil, mund të mos jetë i sjellshëm, mund të mos jetë zotëri... Megjithatë, ai nuk shkakton përgjegjësi penale".

Një ndër momentet më të hershme të ‘gishtit të mesit’ në politikë

Një nga gishtat e mesëm politik më të vjetër për të cilin ekzistojnë prova fotografike është një imazh ikonë i Zëvendës Presidentit të SHBA-së, Nelson Rockefeller që jep shifrën e mesit të rinjve në Universitetin Binghamton në Nju Jork. Bob Dole është në sfond.

Rockefeller, asokohe nënkryetar i Shteteve të Bashkuara, ishte në një luhatje fushate në pjesën veriore të Nju Jorkut më 16 shtator 1976, me Senatorin Bob Dole, i cili ishte zgjedhur të ishte kandidati i Presidentit Gerald Ford për zgjedhjet e vitit 1976.

E ka bërë dhe ish-zv.Presidenti i SHBA/ “Gishti i mesit, e
Ish-zëvendës Presidenti i SHBA-së nga viti 1974-1977, Nelson Rockefeller

Kur një grup studentësh të SUNY Binghamton i dha Rokfelerit gishtin, Rockefeller ia ktheu menjëherë, për kënaqësinë e Dole në sfond.

Në atë kohë, ndezja e gishtit të Rockefeller ishte skandaloze dhe gjesti u referua më pas si "Përshëndetje Rockefeller". Rockefeller refuzoi të kërkonte falje për shpërthimin e tij.

“Unë thjesht po përgjigjesha në të njëjtën mënyrë”, tha ai, duke shmangur mjeshtërisht pikën se kërkimi i faljes nuk pritej t'u shkonte kërkuesve, por publikut të gjerë. Bob Dole u pyet nga një gazetar se pse ai nuk iu bashkua Rockefeller në "përshëndetjen". Ai u përgjigj: "Kam probleme me krahun tim të djathtë".

Të fundit