Flash News

E SHPJEGUAR

Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Joseph Borg, shkencëtarin e misioneve hapësinore

Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Joseph Borg,

‘Këndi i Detinës në Politiko’ këtë herë është fokusuar te shkenca bio-mjekësore e lidhur me misionet hapësinore.

Shkencëtarja shqiptare, pedagoge në “Cambridge”, Detina Zalli përmes organizatës ‘Zalli Foundation’ ka intervistuar dhe ka mësuar më shumë mbi sukseset e një shkencëtari, Profesor Joseph Borg.

Ai është një akademik, gjenetist molekular dhe udhëheqës në grupin e bordit në universitetin e Maltës dhe interesi i tij kryesor është të kuptuarit e ndërrimit të gjeneve të globinës, rregullimi dhe kontrolli i eritropoezës për të zbuluar sekretet e mbyllura të jetës.   

Në Nëntor 2020  filloi misionin e parë të shkencës biomjekësore në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës në bordin e një automjeti SpaceX CRS23, i pari në kuadër të Programit Maleth, i lidhur me promovimin dhe kuptimin e jetës në hapësirë.  

Përmes disa pyetjeve të Zallit, profesori do të na tregojë disa nga sekretet për të qenë një model suksesi dhe se si punët kërkimore do të shërbejnë edhe për gjeneratat e ardhshme.

Intervistoi: Detina Zalli/ Zalli Foundation

Si e keni nisur karrierën tuaj shkencore, a keni dashur gjithmonë të jeni shkencëtar?

Mendoj se karriera ime lidhet me familjen time disi. Unë kam dy vëllezër më të mëdhenj Arigo dhe Ardian dhe puna e të dyve ka lidhje me shkencën. Pra, dëshira nisi nnë familje.

Cila është arritja juaj e më e madhe deri tani?

Mendoj se si arritja më e madhe në kuadrin e shkencës erdhi gjatë vitit të doktoraturës, kur unë punoja në një studim familjar shumë specifik.

Kjo ishte e gjitha për ndërrimin e gjeneve të hemoglobinës. Ky zbulim shërbeu për shumë njerëz e shumë grupe të tjera kërkimore në Evropë dhe gjetkë.

Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Joseph Borg,

Jeni duke udhëhequr grupin e bordit në universitetin e Maltës dhe jeni një drejtues i shkëlqyer. Njerëzit ju përshkruajnë si një lider dhe punonjës ekipi të shquar. Sipas jush cilat janë atributet më të rëndësishme të liderëve të suksesshëm sot?

Ne sot jetojmë në një kohë sfiduese dhe sfidat vijnë për shkak të ritmit të shpejtë dhe zhvillimit të shpejtë që përjetojmë që jetojmë ditë pas dite. Mendoj se për të qenë i suksesshëm si një lider është jashtëzakonisht e rëndësishme të dish të bashkëpunosh.

Dua të them se që një person për të qenë i suksesshëm dhe për të qenë një lider nuk mund të jetë një prijës i të gjitha zanateve dhe një mjeshtër i tyre. Ju duhet të shkëlqeni në një fushë, por gjithashtu duhet të delegoni dhe diskutoni zgjuarsinë edhe me të tjerët. 

A mund të na tregoni pak më shumë për qëllimet tuaja aktuale, për eksperimentet tuaja të ardhshme në ISC (Qendra Ndërkombëtare Hapësinore) dhe cili është misioni juaj?

A janë qëllimet e mia aktuale? Janë të shumta, por disa nga të rëndësishmet është të kuptojmë jetën në lavdinë e saj dhe kjo nuk është vetëm jeta njerëzore, por edhe mekanizmat e ndërlikuar që e bëjnë një qelizë të gjallë. Ky është gjithmonë një synim i vazhdueshëm për mua./ Politiko.al/ 

Lexo edhe dhe në Instagram dhe Linkedin

Të fundit