Flash News

E SHPJEGUAR

Padia e Berishës ndaj Blinken, cilat janë kompetencat e Gjykatës Korreksionale të Parisit, jep dënime deri në 10 vjet

Padia e Berishës ndaj Blinken, cilat janë kompetencat e Gjykatës

Një ditë pasi sekretari amerikan i shtetit, Antony Blinken publikoi vendimin e DASH për të shpallur ‘non grata’ ish-kryeministrin Sali Berisha, ky i fundit reagoi duke hedhur poshtë akuzat dhe duke bërë publike lëvizjen e tij të radhës.

Berisha tha se për të vënë dinjitetin e tij në vend do të padisë Blinken për shpifje në Francë, konkretisht në Gjykatën Korreksionale të Parisit.

Po ashtu, Berisha njoftoi se ka pajtuar edhe një avokat francez për të ndjekur këtë çështje, Jean-Yves Le Borgne, një emër aspak i panjohur në jetën publike franceze, dhe jo vetëm.

Ai është cilësuar si një nga penalistët më të mirë të vendit dhe klientët e tij të shumtë janë të njohur ndërkombëtarisht si ish-kryebashkiaku i Parisit Jean Tiberi, tek personazhe të botës së shoëbizit, dhe deri tek sipërmarrësi Carlos Ghosn, arkitekt i aleancës mes prodhuesve të makinave Renault dhe Nissan, i shkarkuar nga posti i presidentit të grupit pas arrestimit në 2018 për abuzime financiare.

Cilat janë kompetencat e Gjykatës Korreksionale

Në sistemin gjyqësor franceze, Gjykata Korreksionale është një nga dhomat e Shkallës së Parë në Paris. Ajo gjykon kundravajtje dhe krime që dënohen më me gjobë maksimale prej 3,750 euro dhe dënime deri në 10 vjet.

Kjo gjykatë vendos zgjidh mosmarrëveshjet në lidhje me veprat penale të cilësuara si krime.

Vepra penale e përbërë nga vepra mund të shtrihet në disa subjekte, në veçanti: sulme ndaj njerëzve (sulm seksual, pushtim i privatësisë, etj.), sulmet ndaj autoritetit shtetëror (korrupsioni, përbuzja, etj.)

Përjashtim të kompetencës përbëjnë veprat e kryera nga të miturit (ato gjykohen para gjykatave korrektuese për të mitur), shkeljet e kryera nga Presidenti i Republikës ose ministrat e qeverisë gjatë ushtrimit të funksioneve të tyre (këto vepra gjykohen para Gjykatës së Lartë, ose Gjykatës së Drejtësisë së Republikës).

Përbërja kolegjiale dhe juridiksioni

Gjykata përfshin tre gjyqtarë (kryetarin e trupës dhe dy gjyqtarë), prokurori publik (i përfaqësuar nga prokurori publik ose një nga zëvendësit e tij), nëpunësi.

Juridiksioni i gjykatës penale përcaktohet nga tre kriteret thelbësore vijuese: arsyeja për çështjet e gjykuara, personat që mund të gjykohen dhe juridiksioni territorial.

Për më tepër, vendi i veprës, vendbanimi i të akuzuarit, vendbanimi i viktimës, vendi i arrestimit ose vendi i paraburgimit duhet të jetë brenda zonës territoriale të gjykatës që ajo të vendosë çështjen, por kjo pikë mbetet e paqartë dhe për t’u sqaruar në vijim.

Të fundit