Flash News

E SHPJEGUAR

“Qiraja e avionit që përdor arrin deri 15 mijë euro në orë”, çfarë tregojnë faktet për udhëtimet luksoze të Edi Ramës

“Qiraja e avionit që përdor arrin deri 15 mijë euro në

Hakerat iranianë publikuan mbrëmë të dhënat personale të kryeministrit Edi Rama, ndërsa tërhoqën vëmendje udhëtimet e tij jashtë vendit, kryesisht me charter.

Pjesa më e madhe e këtyre fluturimeve shënohen në 2021-shin, sipas të dhënave që u bënë publike në kanalin e Homeland Justice në Telegram.

Kryeministri Edi Rama i është përgjigjur akuzave të Sali Berishës, sipas të cilit ka shpenzuar 19 milionë euro me 127 udhëtime charter. Sipas tij, udhëtimet private i ka bërë me shpenzimet e tij.

Por, kjo çështje nuk është hera e parë që ngrihet, sidomos nga opozita.

Në shkurt të këtij viti, Edi Rama dhe deputetja e Partisë Demokratike, Orjola Pampuri u përfshinë në një seri akuzazh dhe kundërakuzash, në lidhje me shpenzimet për udhëtimet e kryeministrit jashtë vendit.

Report.al investigoi asokohe dhe solli fakte konkrete mbi shpenzimet e udhëtimeve të kryeministrit, ku ndër të tjera theksohej se ‘qiraja e avionit që përdor Rama arrin deri 15 mijë euro në orë”.

Të paktën që prej vitit 2020, shpenzimet për udhëtimet jashtë vendit të kryeministrit mbulohen nga Drejtoria e Shërbimeve Qeveritare, e cila ka lidhur  për të marrë me qira një aeroplanAeroplani i konfigurimit ‘Vip’ mund të akomodojë deri në 32 pasagjerë.

Edhe në qoftëse shpenzimet nga ‘fondi i kryeministrisë’ janë mesatarisht më të vogla se ato të paraardhësve, kjo nuk do të thotë se shpenzimet e kryeminsitrit për udhëtimet jashtë vendit në tërësinë e tyre janë të vogla.

Përkundrazi, përdorimi i aeroplanit ‘charter’ të kontraktuar nga ‘Air Albania’, sugjeron se ato janë më të mëdha se çfarë i kanë lejuar vetes paraardhësit e tij. Drejtoria e Shërbimeve Qeveritare ka refuzuar në mënyrë të përsëritur të bëjë transparencë mbi shumën e shpenzuar për të organizuar udhëtimet e kryeministrit dhe pagesat ndaj ‘Air Albania’, duke pretenduar se këto janë të dhëna ‘konfidenciale.’

Megjithatë, listohen në 15 mijë euro në orë. Është e paqartë sa orë fluturime ka akumuluar Edi Rama gjatë dy viteve të fundit.

Kryeministri pretedon se shpenzimet e udhëtimit gjatë viteve 2020-2021, kohë kur udhëtimet jashtë vendit janë realizuar me aeroplanin ‘charter’ të Air Albania – të cilit i është vënë emri ‘Ismaili’, kanë qenë më të ulëta se mesatarja e viteve të mëparshme.

Ky pohim na jep një ide krahasuese mbi shpenzimet me aeroplanin ‘charter’. Qëndron fakti se vitet 2020 dhe 2021, kanë qenë vite pandemie dhe është e paqartë nëse numri i udhëtimeve jashtë vendit ka qenë më i ulët ose i ngjashëm me vitet e mëparshme.

Kryeministri ka deklaruar gjithashtu se shpenzimet e tij më të larta për udhëtime jashtë vendit janë realizuar në vitin 2014 dhe kapin vlerën 4.6 milionë lekë. Ky pohim bie ndesh me të dhënat e databazës së pagesave të Thesarit, sipas të cilave në vitin 2014, Këshilli i Ministrave ka shpenzuar për kategorinë e shpenzimeve ‘udhëtime jashtë vendit’.

Të fundit