Flash News

E-TJERA

10 fakte për pavarësinë e SHBA më 4 Korrik 1776

10 fakte për pavarësinë e SHBA më 4 Korrik 1776

1. Më 4 korrik 1776 përfaqësuesit e 13 kolonive u shpall pavarësia e SHBA ndaj Britanisë së Madhe që deri atë kohë e kishin koloninë e vet duke ruajtur një shtete të ri në Botë. Kolonitë ishin: Massachusetts, Rohde Island, New hempshire, Connecticut, Virginia, Maryland, North Carolina, South Carolina, Georgia, New York, New Jersey, Delaware, Pensilvania.

10 fakte për pavarësinë e SHBA më 4 Korrik 1776

2. I pari që hodhi firmën ishte John Hancock përfaqësuesi i Massachusetts duke përdorur penë bojë dhe germa të madh. Pas firmës ai tha: Firmosa kështu që mbreti të mos ketë nevojë të vendosë syzet.

10 fakte për pavarësinë e SHBA më 4 Korrik 1776

3. Proklama e pavarësisë u konceptua dhe u shkrua nga Thomas Jefferson. Ai u zgjodh më pas presidenti i tretë i SHBA. Mbetet proverbial ajo që tha Jefferson teksa ishte në Francë: Ndërsa shikon njerëz nga Franca që ikin për të ardhur në SHBA, ne nuk do kemi rast të shohim asnjë amerikan që të linte Amerikën për të jetuar në Francë.

10 fakte për pavarësinë e SHBA më 4 Korrik 1776

4. Për ironi më 4 korrik, ditën që kolonitë shpallën pavarësinë, Mbreti i Anglisë George shkroi në ditarin e tij: 4 korrik 1776. Sot asgjë me rëndësi. Për ironi vetëm një e treta e popullsisë së kolonive përkrah në shpalljen e pavarësisë së SHBA nga Anglia.

5. Më 3 shtator 1783, pas 9 vitesh luftë mes SHBA dhe Britanisë u nënshkrua traktati i paqes sipas të cilës Britania njihte SHBA si shtete të lira dhe të pavarura.

6. Më 14 prill 1789 u zgjodh presidenti i parë i SHBA George Washington dhe pas zgjedhjes së mandatit të dytë ishte ai që edhe pse mund të zgjidhte sërish vendosi me jo më shumë mandate. Që nga Washintgoin e deri tani me Joe Biden SHAB pasur 46 presidentë.

7. SHBA ka 50 shtete që përbëjnë Federatën. Shteti i fundit që iu bashkua ishte Hawai në 1959. Po në 1959 shtet u bë edhe Alaska. Ajo ishte territori i Rusisë dhe SHBA ia blerë këtë territori për 7 milionë e 200 mijë dollar në vitin 1867. Pas 29 vjetësh aty u zbuluan në masë të konsiderueshme floriri.

8. SHBA ka pasur 8 kryeqytete në të gjithë historinë e saj që nga koha e pavarësisë. Ato janë: Philadephia, Baltimore, Lancaster, Princton, Annapolis, Trenton, New York, Washington.

9. Abigail Adams dhe Barbara Bush janë dy gra amerikane që kanë qenë edhe bashkëshortja e presidentit në detyrë dhe nëna e një presidenti në detyrë, Adams ishte gruaja e presidentit të dytë John Adams, Ndërsa djali i saj John Adams ishte presidenti i 6-të i SHBA. Barbara Bush ishte gruaja e presidentit të 41- George Herbert Bush dhe djali i saj George W. Bush ishte presidenti 43-të.

10 fakte për pavarësinë e SHBA më 4 Korrik 1776

10. Më 4 korrik 1826, ditën e përvjetorit të 50 të shpalljes së pavarësisë vdiqën në të njëjtën ditë presidenti i dytë Johan Adams dhe presidenti I tretë I SHBA Thomas Jefferson. Kur vdiqën Adams ishte 91 vjeç, ndërsa Jefferson 83 vjeç.

Të fundit