Flash News

E-TJERA

22 Mars 1992/ 32 vite nga fitorja historike e demokracisë

22 Mars 1992/ 32 vite nga fitorja historike e demokracisë

Më 22 mars 1991 në Shqipëri u mbajtën zgjedhjet e para pluraliste. Partia Demokratike nuk arriti të fitonte shumicën në Parlament, çka bëri që asokohe të krijohej një qeveri afatshkurtër me në krye Fatos Nanon.

Më 3 qershor 1991, pas bisedimeve mes partive politike, u vendos që qeveria të dorëhiqej dhe të shkohej në zgjedhje të parakohshme.

Pikërisht, data 22 mars 1992 do të shënonte një pikë kthese në historinë e Shqipërisë. Pas 48 vitesh qeverisje nga Partia e Punës, në Shqipëri drejtimin e vendit e mori Partia Demokratike, e cila arriti të kryesonte zgjedhjet e parakohshme.

PD fitoi asokohe shumicën absolute në Parlament me 62.08% të votave (92 vende), partia Socialiste arriti vetëm 25.70% (38 vende), partia Social Demokrate 4.30% (7 vende).

Ky ishte një moment historic për Shqipërinë, pasi Partia e Punës nuk do të qeveiste më vendin.

Situata në selinë e Partisë Demokratike ishte tejet entuziaste ku mbështetësit e saj u drejtuan në shehsin “Skënderbej” në një miting.

Kryetri i PD-së Sali Berisha, për herë të parë prezantoi programin e tij në një konferencë për shtyp.

Të fundit