Flash News

E-TJERA

3 vite nga tërmeti tragjik, mijëra njerëz ende pa shtëpi

3 vite nga tërmeti tragjik, mijëra njerëz ende pa shtëpi

Sot shënohen tre vite nga tërmeti tragjik që goditi shqipërinë në orët e para të 26 nëntorit 2019. 51 persona humbën jetën nga lëkundjet e fuqishme me epiqëndër në Durrës.

Edhe pse kanë kaluar tre vite, pasojat e tërmetit ndihen. Rreth 4 mijë familje ende nuk kanë marrë shtëpinë, të cilën qeveria e prmtoi për çdo të dëmtuar.

Shumë prej tyre janë ende në qiell të hapur, kontenierë apo çadra. Rindërtimi është një proçes që është shoqëruar me rezerva.

Opozita, ekespertë dhe qytetarë kanë denoncuar gjatë kësaj kohe abuzimet e ndryshime, si grabitja e fondeve të rindërtimit, mungesa e ndihmës, standardet e dyfshishta, etj.

Rindërtimi u shtri në Durrës, Krujë, Lezhë e Kurbin, zonat më të godituara nga tërmeti.

 janë mbi 4000 familje në rrugë të madhe, ku vetëm një pjesë prej tyre, marrin bonuse qiraje. Ndërkohë, shqetësues mbetet situarta me shkollat. Dëmtimi i tyre, ka bërë që mbi 5000 fëmijë të zhvendosen në institucione të tjera, larg banesave të tyre, ose e zhvillojnë mësimin me turne.

 

Të fundit