Flash News

E-TJERA

3000 paund për t’i shpëtuar paraburgimit, si po mashtrohen emigrantët shqiptarë në Britani

3000 paund për t’i shpëtuar paraburgimit, si po mashtrohen

Shqiptarët që kanë hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla po ofrojnë deri në 3000 £ garantuesve të rremë për të shmangur mbajtjen në qendrat e paraburgimit.

Garantuesit po reklamojnë në platformat e mediave sociale si TikTok dhe Facebook se ata mund t'u japin emigrantëve një adresë në MB, në mënyrë që ata të mund të marrin lirimin me kusht dhe t'i shpëtojnë paraburgimit, raporton The Telegraph. Emigrantët duhet të ofrojnë dëshmi të një adrese legjitime në MB përpara se të lirohen me kusht imigracioni.

Garantuesit, të cilët kanë faqen e tyre të dedikuar në TikTok, po ofrojnë gjithashtu heqjen e etiketave elektronike të shqiptarëve që përdoren për të parandaluar arratisjen pasi të lirohen në komunitet.

Mashtrimi vjen pasi Home Office po përpiqet të përshpejtojë dëbimin e mijëra shqiptarëve që kaluan Kanalin vitin e kaluar. Shqiptarët përbënin rreth një të tretën e 47,755 që arritën në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla në vitin 2022.

Agjencia Kombëtare e Krimit (NCA) po shqyrton gjithashtu provat nëse avokatët po ndihmojnë bandat e trafikimit të njerëzve që abuzojnë me ligjet moderne të skllavërisë për të siguruar azil për njerëzit që hyjnë në MB.

Ministrat kanë pohuar se bandat kriminale shqiptare po keqpërdorin sistemin modern të skllavërisë dhe azilit në një kohë kur një numër rekord njerëzish referohen në Ministrinë e Brendshme si viktima të mundshme të shfrytëzimit.

Një përkthyes shqiptar në Londër, i cili punon si i pavarur për avokatë të ndryshëm të imigracionit, tha se kishte "shumë" emigrantë që kërkonin të dilnin nga qendrat e paraburgimit.

“Ata kanë të afërm që nuk plotësojnë kriteret për t'u bërë garant, kështu që zgjidhja është gjetur brenda komunitetit shqiptar,” tha përkthyesi që kërkoi të mbetet anonim.

“Për një pagesë deri në 3000 £, personat që kanë një shtëpi bëhen garantues. Çdo ditë shoh njerëz që nuk kanë fare lidhje me personat që janë bërë garant. Ky po bëhet një biznes në rritje. Gjykatat nuk pyesin fare se çfarë marrëdhënieje [ka] personi që aplikon për lirim me dorëzanin.”

Telegrafi ka përcjellë një postim në Facebook ku një emigrant shqiptar shkruan: “Përshëndetje burra të vendit. Kam nevojë urgjente për një garantues. Unë jam i gatshëm ta paguaj atë person. Kush mund të më ndihmojë pls? Me kontakto…"

Duke e përshkruar veten si Niko, nga Kukësi, në veri të Shqipërisë, autori i postimit në Facebook i tha një gazetari: “Vëllai im është mbajtur në një qendër paraburgimi në Gatëick. Mënyra e vetme për ta nxjerrë jashtë është të kesh një garant.”

Një kërkim në TikTok zbuloi një faqe me titullin “garantorpershqipe1 London” (që do të thotë Garant për shqiptarët Londër).

Agjencia Kombëtare e Krimit ka nisur procesin e shqyrtimit se cilët avokatë mund të ndihmojnë bandat kriminale, me agjencinë që vlerëson se "dhjetëra" avokatë mund të jenë të përfshirë.

Rob Richardson, kreu i njësisë moderne të skllavërisë dhe trafikimit të qenieve njerëzore të NCA-së, tha se duket se ishte e përhapur me bandat shqiptare të krimit të organizuar, ku tashmë kishte prova të migrantëve që trajnoheshin se si të bënin pretendime për të shmangur dëbimin.

Të fundit