Flash News

E-TJERA

80 raste të reja me HIV-AIDS janë identifikuar në Shqipëri gjatë 2022-shit

80 raste të reja me HIV-AIDS janë identifikuar në Shqipëri

Në Ditën Botërore të SIDA-s, mjekët bënë apel për rritjen e ndërgjegjësimit për testimin e shpejtë në mënyrë që të fillohet sa më parë terapia për të prekurit nga HIV AIDS.

Sa i takon të dhënave të infeksionit HIV në Shqipëri, vendi ynë është një vend me incidencë të ulët të përhapjes së këtij infeksioni.

Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik, gjatë vitit 2022 janë identifikuar 80 raste të reja me HIV-AIDS. Gjatë këtij viti, numri më i lartë i rasteve të diagnostikuara i përket gjinisë mashkullore, ku nga 80 raste, 61 janë meshkuj.

Sipas të dhënave, infektimi me virusin HIV nëpërmjet marrëdhënieve seksuale të pambrojtura është mënyra kryesore e  transmetimit; 96% e rasteve te diagnostikuara i përkasin kësaj mënyrë.

Për të gjithë personat qe jetojnë me HIV mjekimi sigurohet falas nga shteti.

Aktualisht 792 persona marrin mjekim me ARV, nga të cilët 780 janë të rritur në moshë dhe 12 janë fëmijë.

Të fundit