Flash News

E-TJERA

‘Amnistia fiskale’, Komisioni Evropian ‘shuplakë’ Ramës: Rrezik thelbësor për reputacionin e vendit

‘Amnistia fiskale’, Komisioni Evropian ‘shuplakë’

Komisioni Evropian është shprehur me shqetësim në lidhje me ligjin për amnistinë fiskale që do miratojë qeveria shqiptare.

Përmes një deklarate nga delegacioni i BE-së në Tiranë, Komisioni Europian nënvijëzon se drafti i qeverisë “Rama” do të dëmtojë reputacionin e Shqipërisë dhe se do të dobësonte kontrollet e Shqipërisë kundër pastrimit të parave.

“Komisioni nënvizoi shqetësime serioze për draftin aktual të ligjit për amnisti fiskale. Ai do të dobësonte kontrollet e Shqipërisë kundër pastrimit të parave, ndërkohë që do të bënte pak për të rritur aftësinë e administratës tatimore për të përmirësuar pajtueshmërinë e ardhshme lidhur me kërkesat tatimore.

Për më tepër, për shkak se rezidentët jotatimorë, përfshirë shqiptarët që jetojnë në BE ose në Ballkanin Perëndimor, përfshihen në objektin e tij dhe u kërkohet të importojnë para në dorë për të përfituar nga amnistia, drafti aktual i ligjit ngre shqetësime serioze për Shtetet Anëtare të BE-së dhe partnerët e tjerë, si dhe një rrezik thelbësor reputacioni për vendin”, thuhet në njoftimin e zyrës së BE në Tiranë pasi është kryer takimi i 13-të i Nënkomitetit për Tregtinë, Industrinë, Doganat dhe Tatimet ndërmjet BE-së dhe Shqipërisë në Bruksel.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë ka përgatitur projektligjin “për Amnistinë Fiskale”, i cili lejon që një individ së bashku me familjarët e tij të ketë mundësi të legalizojë pasuri me vlerë deri në 2 milionë euro.

Individët që përfitojnë nga kjo falje duhet të jenë shtetas shqiptarë, pavarësisht nga vendi ku jetojnë dhe nuk duhet të mbajnë apo të kenë mbajtur poste të larta publike.

Përveç vlerave monetare do të lejohet legalizimi i pasurive të patundshme, bilanceve të biznesit, dhe sende me vlerë si makina, vepra arti dhe gurë të çmuar. Për këto të fundit personat që do të bëjnë kalimin në pikat kufitare do të pajisjen me një vërtetim të posaçëm nga autoritetet.

Procesi i amnistisë do të zgjasë 9 muaj dhe tatimi që do të mbahet për ata që deklarojnë 4 mujorin e parë është 7% e vlerës dhe 10% për muajt e fundit.

Të fundit