Flash News

E-TJERA

BE kundër 'projektit strategjik' të qeverisë, anulon grantin 28 milionë euro për Portit të Durrësit

BE kundër 'projektit strategjik' të qeverisë, anulon

Bashkimi Evropian është tërhequr nga investimi për projektin e Portit të Durrësit, marrëveshje e realizuar mes qeverisë shqiptare dhe kompanisë “Eagle Hills” të Alabbar.

Në faqen e “Western Balkans Investment Framework” granti tani mban statusin ‘i pezulluar’.   

BE kundër 'projektit strategjik' të qeverisë, anulon

Projekti mori mbwshtetjen e WBIF për:

• 1.1 milionë euro grant nga BE-ja për përgatitjen e dokumentacionit teknik dhe dokumenteve të tenderit për punime

• 27.05 milionë euro grant investimi nga BE-ja në kuadër të Agjendës së Lidhshmërisë në 2018 për të mbuluar 40% të kostove të investimit, mbikëqyrjen e ndërtimit, shërbimet e menaxhimit të projekteve si dhe veprimet e dukshmërisë dhe komunikimit.

Anulimi i grantit vjen para seancës maratone të Kuvendit, ku është parashikuar një diskutim mbi 6 orë rreth marrëveshjes për Portin e Durrësit.

Në përshkrimin që WBIF i bën projektit thuhet se “Studimi i fizibilitetit pritet të përfundojë brenda tetorit 2019, ndërsa aktivitetet e kontraktimit të projektit do të fillojnë deri në fund të vitit”.

Ndërkohë qeveria nuk ka nxjerrë deri tani detaje nga marrëveshja pë Portin e Durrësit.

Kompania “Eagle Hills” disa ditë më parë, u referua nga mediat kroate si e përfshirë në një sërë skandalesh, mes tyre edhe në Zagreb. Alabbar kishte planifikuar të ndërtonte “Manhatanin e Zagrebit”, projekt që u tërhoq pas këmbënguljes së opozitës.

Po ashtu, sipas mediave kroate, kompania e Alabbar rezultonte një firmë që dikur kishte shfrytëzuar tokat e indianëve për të ndërtuar një resort luksoz, apartamentet e të cilit qytetarët nuk patën mundësi t’i merrnin, pasi kishin kaluar në pronësi të palëve të treta.

 

Dokumenta bashkëngjitur

Të fundit