
Flash News
9 muaj pasi mori detyrën, dorëhiqet Shefi i Gardës, Ermal Onuzi
Thyen arrestin, vjedh makinë dhe arratiset si në film, kapet hajduti serial nga Tirana!
Emri/ Mashtroi klientët dhe i mori paratë, shpallet në kërkim avokatja
Goditet grupi kriminal, trafikonte d*ogë nga Spanja drejt Finlandës, ‘kokat’ e grupit ishin shqiptarë
Shpëtoi nga mbytja në Durrës, flet 31-vjeçarja angleze: U përmbysëm në çast, shoku im mbeti poshtë mjetit
Reportazhi i BBC: Si gjyshet shqiptare shpëtuan kuzhinën tradicionale?
Pas shumë dekadash të mbyllur nga bota e jashtme dhe një eksodi masiv, Shqipëria po kthehet te rrënjët e saj kulinarike me ndihmën e kuzhinës të gjysheve, shrkuan BBC.
Tefta Pajenga, 76 vjeçe, është një nga shumë kuzhinierët pensioniste që prezantojnë emisione gatimi në televizionin shqiptar. Në shfaqjen e saj të gatimit, Zonja Tefta i tregon një gruaje të re si të gatuajë japrakë, një pjatë tradicionale me gjethet e rrushit të mbushura me oriz dhe erëza.
Japraku ka një vend të veçantë në zemrat e shqiptarëve. Zakonisht gatuhet nga familjet së bashku dhe më pas shpërndahet në ditët e festave të krishtera dhe myslimane në këtë komb me shumë fe. Si shumë pjata të tjera në këtë ndërthurje kulinarike, receta vjen nga jashtë (emri buron nga fjala turke për “gjethe”, falë më shumë se 500 viteve nën sundimin osman). Megjithatë, përbërësit janë krejt lokalë: kopër, speca dhe mente nga Shqipëria veriore.
Sot, gjyshet shqiptare si Pajenga po mësojnë breza të ndryshëm në një nga shtetet më të reja të Europës si të gatuajnë pjata të vjetra. Kjo për shkak se kombi ballkanik ka kaluar jo një, por dy periudha amnezie kulinarie gjatë 80 viteve të fundit.
Së pari, nga 1946 deri në 1991, Shqipëria u sundua nga komunistët që në mënyrë efektive e mbyllën këtë komb të vogël malor nga bota e jashtme, duke bërë që Edi Rama, kryeministri i tanishëm, të thoshte se dikur Shqipëria ishte “Koreja e Veriut e Europës”. Gjatë kësaj periudhe, librat e gatimit u dogjën, importet u ndaluan, udhëtimet e huaja u bënë të paligjshme, ushqimi u kolektivizua dhe mungesat ishin të përhapura.
Së dyti, gjatë periudhës së dhunshme të shpërbërjes së komunizmit në vitet 1990, 710,000 qytetarë – 20% e popullsisë – ikën nga Shqipëria nga 1989 deri në 2001 për të kërkuar punë në shtete të tjera. Me kalimin e kohës, Pajenga thotë se shumë nga këta emigrantë harruan recetat e gjysheve të tyre teksa u adaptuan në vende dhe kultura të reja. Midis mungesave të ushqimit gjatë komunizmit dhe emigrimit të mëvonshëm, në fillim të shekullit të 21, shumë shqiptarë si në vend ashtu edhe jashtë tij harruan si të përgatisnin kuzhinën tradicionale shqiptare – përveç grave të një moshe të caktuar.
Ironikisht, Pajenga thotë se kalimi i Shqipërisë në demokraci e thelloi problemin. "Gjatë komunizmit, njerëzit kishin një punë të fiksuar nga ora 07:00 deri në 15:00," kujton ajo. "Kur erdhi demokracia, duhej të kishim më shumë se një punë për të ushqyer familjen." Prandaj, shumë nga ata që e mbanin mend si të përgatisnin ushqimet tradicionale shqiptare tani nuk kishin më kohë për t'i gatuar ato.
Kështu, kur Pajenga filloi shfaqjen e saj në televizion në 2004, "audienca ime nuk ishte për kuzhinierët, por për amvisat" dhe gjithashtu për të rinjtë, "të cilët kishin mungesë njohurie ose kishin harruar si të përgatisnin kuzhinën tradicionale".
Kultura kulinarike e Shqipërisë ka reflektuar gjithmonë statusin e saj si një kalim përmes Lindjes dhe Perëndimit. Romakët sollën rrushin, ullinjtë dhe ushqime të tjera moderne të Shqipërisë kur morën këtë rajon në shekullin e 2-të para erës sonë. Që nga shekulli i 16-të, pjata të tilla si Arnavut ciğeri (mëlçi shqiptare) u përhapën nga Shqipëria në të gjithë Perandorinë Osmane, ndërsa sutlijaš (puding orizi) mund të ketë ardhur në Shqipëri falë osmanëve. Pas Luftës së Dytë Botërore, pjata të importuara si ajvaret (një salcë e bërë nga speca të pjekura, auberginë dhe erëza) migruan nga Ballkani i Veriut në jug.
Disa ushqime indigjene, si mishavina (një lloj djathi i bardhë dhe i grirë), nuk mund të gjenden askund tjetër. Metoda e saj e përgatitjes, ku kosi ngjeshet ngushtë për tre muaj në yndyrë shtazore deri sa të fermentohet në një djathë me shije të fortë, është trashëguar nga brezat e bariut transhuminant në Alpet shqiptare. Ushqime të tjera tradicionale shqiptare përfshijnë flinë, një petë me shtresa të ngjashme me krepa të lyera me krem dhe byrek me mish, një byrek në stilin turk.
Gjyste Bici, 67 vjeçe, mësoi receta shekullore nga gjyshja saj në Alpet veriore të Shqipërisë, ku dimrat me borë mund të izolojnë ende banorët për muaj të tërë. "Edhe para komunizmit kishte pak material të publikuar, prandaj recetat kalonin gjithmonë nga gjyshet tek brezat më të rinj," thotë ajo.
Shumë receta shqiptare kanë një rrënjë fetare. Kjo ishte e papëlqyer gjatë komunizmit, sidomos pas vitit 1967, kur udhëheqësi autoritar Enver Hoxha ndaloi të gjitha praktikat fetare.
"Diktatura u mundua të shkatërrojë të gjitha fetë," kujton Dallendyshe Xhahysa, një kuzhiniere amatore 91 vjeçare që mësoi recetat shqiptare nga paraardhësit e saj dhe i përgatiti ato gjatë gjysmë shekulli të sundimit komunist. Sipas Xhahysës, "recetat që përdoren në festat myslimane dhe të krishtera nuk do të kishin mbijetuar nëse nuk do të ishte për përpjekjet e gjysheve si unë".
"Ne duhej të gatuanim pjata speciale fshehurazi gjatë Pashkëve ose Ramazanit," vazhdon Xhahysa. Një nga këto pjata ishte hallva, një ëmbëlsirë e dendur si karameli që ndahet në ditën më të shenjtë të Ramazanit, Lailat al Qadr.
"Nëse gatuaje hallva gjatë Ramazanit, fqinjët të spiunonin që të merrnin një shpërblim nga shteti," kujton Xhahysa. Për të mos tërhequr vëmendje, përbërësit bliheshin javë përpara. "Ne gatuanim hallva me dritaret e mbyllura ose perdet mbyyllur për të ndaluar aromën e sheqerit, arrave dhe ujit të trëndafilit."
Dënimi nëse kapeshin duke përgatitur një festë fetare ishte i ashpër. "Mund të na merrnin dhe na çonin në një kamp ri-edukimi për shumë muaj, ku do të punonim një punë të keqe, si të pastronim një burg në një zonë të largët," kujton Xhahysa, duke u dridhur.
Mungesat ekstreme të ushqimit çuan në humbjen e recetave të tjera. "Për shumë pak njerëz ishte e mundur të mbanin kafshë ose të punonin tokën," shpjegon Bici. Vetëm ata që jetonin në zona rurale mund të punonin një tokë 50 metra katrorë dhe të mbanin disa pula. "Ishte e ndaluar të mbaje një derr ose dhi."
Gjithçka ishte me racione, vazhdon Bici. "Çdo muaj lejohej 10 kg patate dhe 2 kg djathë për çdo familje."
Pa mundësi për t'u furnizuar lehtësisht me përbërësit ose librat e gatimit, receta shekullore si tavë krapi u harruan kryesisht për shkak të ndalimit të peshkimit të privatizuar.
Pas rënies së komunizmit, shumë fermerë emigruan në qytetet shqiptare, duke lënë pas vetëm të moshuarit.
Kur kufijtë e Shqipërisë u hapën përfundimisht në vitet 1990 dhe rrjetet televizive kombëtare nuk ishin më të kontrolluara nga shteti, shumë gjyshe filluan të përdorin televizionin për të ringjallur trashëgiminë e humbur kulinare të kombit.
Bici filloi të gatuajë në shfaqjen "E Diela shqiptare" në 2007, duke treguar receta që ajo thotë se janë gatuar "për mijëra vjet".
Por ndonëse shfaqjet e gatimit të Bicit dhe Pajengës po ndihmonin për ringjalljen e recetave tradicionale, ato po luftonin kundër një vale tjetër: fermerët nga Shqipëria rurale po emigronin në Tiranë në kërkim të punës dhe shumë fshatra rurale u bënë qytete fantazmë. "Bujqësia ende nuk është shëruar plotësisht nga ajo që ndodhi [pas komunizmit]," thotë Pajenga.
Bici e ka bërë misionin e saj të sigurojë që recetat tradicionale të Shqipërisë të mos harrohen për herë të tretë. Ajo ka mbledhur metodat e gatimit të vjetra në një libër, "Kuzhina e shqiptarëve të Alpeve". Ajo gjithashtu gatuan receta malore në shfaqjen "Histori shqiptare" në televizion.
"Kam shumë kërkesa nga Instagrami për receta të vjetra," thotë Bici. "Nëse të rinjtë ndjekin recetën time për lakror në TikTok, kjo është mirë gjithashtu."
Xhahysa, tani një gjyshe e madhe, gjithashtu vazhdon të ndajë njohuritë e saj. Ajo filloi të gatuajë me gjyshen e saj në vitet 1930 dhe kontribuoi me receta për restorantin e parë farm-to-fork në Shqipëri, Uka Farm, një biznes agroturizëm që ka frymëzuar 100 biznese agroturizëm në gjithë Shqipërinë.
Receta e Xhahysës e fërgesës (një pjatë perimesh të pjekura me djathë) është një antipastë e njohur në Uka Farm. Specat e skuqura në gjalpë të shërbyer me një grusht gjize (djathë i stilit ricotta) janë një shije e së kaluarës së harruar të Shqipërisë.
I frymëzuar nga Pajenga, Bici dhe gjyshe të tjera të televizionit, një event në Tiranë në vitin 2018 që bashkoi 12 gjyshe me 12 kuzhinierë të njohur u bë një sensacion i menjëhershëm shqiptar, duke sjellë shfaqje televizive si Gjyshet Milionere ("Gjyshe Milionere").
Kjo ngjarje u organizua nga një nga kuzhinierët më të famshëm të Shqipërisë, Bledar Kola, i cili ka dedikuar një pjesë të madhe të karrierës së tij për të mbështetur kuzhinën tradicionale shqiptare. "Nëse brezi i ri nuk e di se si të gatuajë një gjellë tradicionale shqiptare, është për shkak se ata nuk e dinë nga erdhën," thotë Kola.
Për ata që janë të interesuar të mbajnë traditat e kuzhinës shqiptare gjallë, të rinjtë janë të inkurajuar të "hapin një restorant të vogël të kuzhinës tradicionale shqiptare," shton ai. "Kjo është një mundësi e shkëlqyer."
Pas një karriere në restorantet më të njohura të Europës, përfshirë eksperienca në Le Gavroche në Londër dhe noma në Kopenhagë, Kola u kthye në Tiranë një dekadë më parë për të prezantuar recetat e lashta shqiptare në një mënyrë më moderne në restorantin më të njohur të kryeqytetit, Mullixhiu. Në mungesë të librave kuzhine, ai gjithashtu mori mësime nga një gjyshe shqiptare.
Tani Kola po bën një hap më tej duke hapur një restorant tradicional në Gjirokastër, një qytet të regjistruar në UNESCO në jug të Shqipërisë. Në restorantin e ardhshëm rural Mullixhiu (i cili pritet të hapet në fund të vitit 2025), fokusimi është krejtësisht te pjatat tradicionale shqiptare. "Kuzhina do të inspirohet nga kopshti, gjithçka do të gatuhet mbi zjarr të hapur, në një kuzhinë të hapur," thotë Kola.
Recetat e restorantit janë një homazh për gjyshet shqiptare. "Kemi takuar gjyshe për kafe për të krijuar një koncept të shkëlqyer," thotë Kola. "Do të shërbejmë ushqime tradicionale nga jugu i Shqipërisë, të influencuara nga gjyshet e këtij rajoni."
Një udhëzues i ri për ushqimin që përmban 7,000 përbërës, pjata dhe metoda gatimi – shumë prej të cilave janë marrë nga gjyshet – është gjithashtu në proces dhe po shkruhet nga vëllai i Kolës, Nikolini, së bashku me nëntë akademikë.
Nikolini beson se libri "do të rrisë ndërgjegjësimin për ushqimin shqiptar, ashtu siç bëri René [Redzepi] për kuzhinën daneze".
Falë gjysheve, kuzhina shqiptare po rilind përfundimisht.
Të fundit





Vokshi: Misioni faktmbledhës i PPE-së do paraqesë një raport në Parlamentin Europian
3 Qershor 2025, 21:53



9 muaj pasi mori detyrën, dorëhiqet Shefi i Gardës, Ermal Onuzi
3 Qershor 2025, 20:14
PPE mision faktmbledhës në Shqipëri, Berisha: U dënua farsa elektorale në çdo aspekt
3 Qershor 2025, 19:49
Plagosja e 15-vjeçarit me armë zjarri në piceri te 'Ali Demi', policia arrestoi autorin
3 Qershor 2025, 19:32
U largua me mister nga qeveria 'Rama', Besa Shahini në garë për kryetare të Prishtinës
3 Qershor 2025, 19:07
Pse nuk dua te kaloj asnjë ditë në Vlorë?!
3 Qershor 2025, 18:26
Alarm për “tech-stinction”: A do të tkurret njerëzimi në vetëm 100 milionë banorë?
3 Qershor 2025, 18:02
PPE pranon kërkesën e Berishës: Një mision faktmbledhës do të dërgohet në Shqipëri
3 Qershor 2025, 17:49
Aksidentohen tre automjete në Elbasan, dyshohet për disa të lënduar
3 Qershor 2025, 17:45
Prokurorja Marsida Frashëri përballet me kërkesë për shkarkim në KPA
3 Qershor 2025, 17:21
Nga Holanda në Finlandë, si operonte rrjeti shqiptar i drogës
3 Qershor 2025, 17:10
"Është radha e shoqërisë", Gjekmarkaj: Berisha të mos largohet, PD bëri gjithçka
3 Qershor 2025, 17:00
Tusk kërkon votëbesim në parlamentin polak më 11 qershor
3 Qershor 2025, 16:59
Kosova zbërthen rrjetin e drogës me Sky ECC, 22 të arrestuar
3 Qershor 2025, 16:37

Thyen arrestin, vjedh makinë dhe arratiset si në film, kapet hajduti serial nga Tirana!
3 Qershor 2025, 16:13




EUROPOL: Të miturit gjithnjë e më shpesh në shënjestër të propagandës terroriste
3 Qershor 2025, 15:04
Rihapet kopshti në Gramsh ku u helmuan fëmijët me salmonelë
3 Qershor 2025, 14:59

OECD: Ekonomia globale, drejt rritjes më të dobët që nga Covid-19
3 Qershor 2025, 14:35
Karantinohet një fermë në Postribë të Shkodrës, bagëtitë e imëta të infektuara
3 Qershor 2025, 14:21

74-vjeçari nga Kamza, maturanti më i vjetër në provimin e Anglishtes
3 Qershor 2025, 13:59
Paga mesatare në Kosovë arriti 639 euro në 2024-n
3 Qershor 2025, 13:49
Osmani fton partitë për t'u konsultuar rreth datës së zgjedhjeve lokale
3 Qershor 2025, 13:41
Emri/ Mashtroi klientët dhe i mori paratë, shpallet në kërkim avokatja
3 Qershor 2025, 13:25

Përplasi për vdekje 59-vjeçarin dhe u largua, shpallet në kërkim i riu
3 Qershor 2025, 12:58

Përplasen dy makinë në Bulqizë, plagosen drejtuesit e mjeteve
3 Qershor 2025, 12:34

Mungojnë mjekët, pacientët e qarkut Kukës gjejnë shpëtim në spitalet e Kosovës
3 Qershor 2025, 12:09

Greqia dhe Turqia goditen nga tërmeti
3 Qershor 2025, 11:49
Shkak mungesa e avokatëve/ Shtyhet sërish seanca për 'Plumbin e Artë'
3 Qershor 2025, 11:36

Më shumë se gjysma e të huajve në Serbi janë rusë
3 Qershor 2025, 11:15

Përsëritet skandali, del teza e provimit të Anglishtes
3 Qershor 2025, 10:46


Stamponin logo false të markave të njohura, 4 të arrestuar, dy të tjerë në kërkim
3 Qershor 2025, 09:42
Një marrëveshje verbale e Ramës nxiti ndërhyrjet e kontestuara në Spaç
3 Qershor 2025, 09:23
Shqipëria sfidon Serbinë, Tifozat Kuq e Zi njoftojnë se nuk do të jenë në stadium
3 Qershor 2025, 09:06

Horoskopi, çfarë kanë rezervuar yjet për ju sot
3 Qershor 2025, 08:34

Temperatura deri në 31 gradë Celsius, parashikimi i motit për këtë të martë
3 Qershor 2025, 08:09
Posta e mëngjesit/ Me 2 rreshta: Çfarë pati rëndësi dje në Shqipëri
3 Qershor 2025, 07:51


"Bilanci i 11 majit nuk përputhet", Noka: 130 mijë vota u përdorën për “trenin bullgar”
2 Qershor 2025, 22:11
Xhaxhai u heq ujin dhe dritat mbesave jetime, gjykata u jep urdhër mbrojtjeje
2 Qershor 2025, 21:58
Kandidati i PD i bindur: Po u hap qarku i Tiranës, ndryshon renditja e deputetëve
2 Qershor 2025, 21:42

Tifozët Kuq e Zi nuk shkojnë në ndeshje: FSHF po i shet biletat për pazare
2 Qershor 2025, 21:30
Cara: Në krye të shtetit ndodhet një parti që nuk është votuar prej shqiptarëve
2 Qershor 2025, 21:16
Dështon për herë të 25-të konstituimi i Kuvendit të Kosovës
2 Qershor 2025, 21:10
“Ku janë 130 mijë fletë votimi të papërdorura”, KQZ i përgjigjet PD-së
2 Qershor 2025, 20:51
Profesori italian që ofendoi vajzën e Giorgia Melonit, tenton vetëvrasjen
2 Qershor 2025, 20:25
Bie zjarr në një pallat në Astir
2 Qershor 2025, 20:22




Dy gra kanosin në zyrë prokuroren e Sarandës
2 Qershor 2025, 19:09
Zgjohet sërish Etna, shpërthen vullkani më aktiv në Evropë
2 Qershor 2025, 19:00


Zgjedhjet e 11 Majit, Partia e Lirisë kërkon rinumërimin e votave në Bashkinë Kavajë
2 Qershor 2025, 18:36
Dialogu Kosovë-Serbi/ Bislimi: Takimi me Sorensenin ishte planifikuar të ishte trepalësh
2 Qershor 2025, 18:27
Fushatë me postera dhe premtime, ish-Keneta, lagja që politika e mban “të përmbytur”
2 Qershor 2025, 18:20
TFL publikon raportin: 83% e shqiptarëve e perceptojnë shëndetësinë të korruptuar
2 Qershor 2025, 17:55

Riaktivizohet zjarri në pyllin e Darëzezës, e pamundur ndërhyrja me mjete zjarrfikëse
2 Qershor 2025, 17:28

Kultivonte k*nabis në parcelë, arrestohet 35-vjeçari në Mirditë
2 Qershor 2025, 16:59

Zvicër/ Shqiptari kapet me drogë që vlente mbi 1 milion euro
2 Qershor 2025, 16:50
Rinisin takimet për dialogun Kosovë-Serbi në Bruksel
2 Qershor 2025, 16:32
Qershor: Shenjat e pafata të zodiakut të muajit
2 Qershor 2025, 16:26
Mahmut Orhan sjell një eksperiencë unike me Curious X
2 Qershor 2025, 16:19

Për zgjedhje bizneset “harruan” të paguajnë, detyrimet arritën në 4.7 miliardë lekë
2 Qershor 2025, 15:50
Foto/ U kap me ko*ainë, arrestohet shqiptari në Britani
2 Qershor 2025, 15:31
Gjashtë policë dërgohen në gjyq, nuk vendosnin gjoba edhe pse shikonin shkelje
2 Qershor 2025, 15:26
Evis Berberi mbetet në burg, GJKKO rrëzon kërkesën për zbutje të masës së sigurisë
2 Qershor 2025, 15:15
Kundërshtoi me dhunë punonjësit e Policisë, arrestohet 39-vjeçari në Vlorë
2 Qershor 2025, 15:04