Flash News

E-TJERA

BE-ja ngre alarmin për kërkesat në rritje për azil nga vendet 'të sigurta', mes tyre edhe Shqipëria

BE-ja ngre alarmin për kërkesat në rritje për azil nga

Bashkimi Evropian po bëhet gjithnjë e më i shqetësuar për numrin në rritje të kërkesave të paraqitura nga azilkërkuesit, të cilët, në parim, nuk kanë të drejtë për mbrojtje ndërkombëtare, siç janë shtetasit nga India, Bangladeshi, Maroku, Egjipti dhe Peruja.

Komisioni Evropian vlerëson se numri i kërkesave për azil arriti në 924,000 deri në fund të 2022 – niveli më i lartë që nga viti 2016 – ndërsa kalimet e parregullta kufitare u trefishuan nga viti në vit në 330,000.

Veçanërisht, kërkesat për azil përfshinin shtetas nga vendet që konsiderohen kandidate zyrtare për t'u bashkuar me bllokun, si Turqia, Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Moldavia.

Shqetësimi në rritje midis shteteve anëtare doli në pah gjatë një takimi jozyrtar dy-ditor të ministrave të brendshëm që u zhvillua në Stokholm këtë javë, shkruan Euronews.

"Ne kemi tre herë më shumë kërkesa për azil sesa ardhje të parregullta dhe këto po mbingarkojnë kapacitetet e pritjes," tha të enjten Ylva Johansson, Komisionerja Evropiane për Çështjet e Brendshme.

"Shumë prej tyre nuk kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare."

Johansson tha se mbi 60% e këtyre kërkesave do të përfundojnë me një vendim "negativ", që është një refuzim i azilit dhe një urdhër për t'u larguar nga territori i BE-së.

Rreth 850,000 kërkesa, përfshirë kërkesat dhe ankesat për herë të parë, janë ende në pritje të një vendimi përfundimtar, vijon shkrimi. 

Të fundit