Flash News

E-TJERA

Bota e sanksionon, Shqipëria vijon të rrisë tregtinë me Rusinë. Si paraqitet niveli i importeve me Ukrainën

Bota e sanksionon, Shqipëria vijon të rrisë tregtinë me

Importet drejt Shqipërisë nga Ukraina dhe Rusia janë rritur si në vlerë ashtu edhe në sasi, sipas të dhënave të INSTAT për muajin mars.

Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt dhe lufta e vazhdueshme ka shkaktuar një krizë energjie, karburantesh dhe ushqimore, si dhe rritje të inflacionit në Evropë dhe Shqipëri.

Të dhënat nga agjencia e statistikave të vendit tregojnë se importet në mars nga Ukraina arritën në 10.86 milionë euro, një rritje prej 91% krahasuar me të njëjtin muaj të vitit 2021. Sa i përket sasisë, rritja ishte edhe më e ndjeshme, duke u rritur me 112% krahasuar me marsin e vitit të kaluar.

Pavarësisht kësaj, tregtia midis Shqipërisë dhe Ukrainës mbetet e ulët. Për sa i përket produktit më të importuar, vaji i lulediellit ishte i pari, i ndjekur nga mobiljet, dyshekët dhe materialet si çeliku dhe druri. Produktet më të eksportuara nga Shqipëria në Ukrainë ishin frutat dhe perimet.

Por tregtia gjithashtu u rrit midis Shqipërisë dhe Rusisë pavarësisht sanksioneve në mbarë Evropën. Ndërsa tregtia është ende e lejuar me Rusinë për sa kohë që kompanitë ose individët e lidhur nuk janë në listat e sanksioneve, vendet janë nën presion për të reduktuar marrëdhëniet e tyre nga frika se mund të financojnë luftën.

Në Shqipëri, tregtia e artikujve si çeliku është rritur ndjeshëm duke e çuar vlerën totale të importeve ruse në 30 milionë euro në mars, pothuajse trefishuar atë të Ukrainës. Kjo është një rritje prej 68% krahasuar me këtë periudhë të vitit të kaluar. Në përgjithësi, importet ruse përbënin 2% të të gjitha importeve, nga 1% një vit më parë.

Tregtia e çelikut u rrit nga 1,500 tonë vitin e kaluar në 11,000 këtë vit, një rritje prej mbi 600%. Nafta gjithashtu u rrit nga 641 ton në 2,400 ton, duke u rritur 273% nga marsi 2021. Por në vend të kësaj, sasia e grurit të importuar nga Rusia është rritur së bashku me çmimin.

Të fundit