Flash News

E-TJERA

CDC paralajmëron se baktere vdekjeprurëse u gjetën në formulë dhe pompë gjiri: Çfarë duhet të dinë prindërit

CDC paralajmëron se baktere vdekjeprurëse u gjetën në

Një raport i ri nga "Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve" zbuloi se dy foshnja janë infektuar nga Cronobacter sakazakii - një bakter i rrallë, por ndonjëherë kërcënues për jetën. Raporti i parë ndodhi në shtator të vitit 2021 pasi një foshnjë u ushqye me formula. CDC bëri një testim të gjerë në formulë dhe zbuloi se nuk kishte asnjë brenda pluhurit dhe dyshohet se kontaminimi ka ndodhur nga skuperi ose një vegël tjetër. Pas shtrimit në spital dhe antibiotikëve IV, fëmija që u nfektua, u shërua plotësisht.

Në shkurt të vitit 2022, një foshnjë tjetër u kontraktua nga kjo baktere dhe vdiq 13 ditë pas fillimit të infeksionit. Besohet se fajtori i mundshëm ishte pajisjet e kontaminuara të ushqyerjes me gji.

Çfarë është Cronobacter sakazakii

C.sakazakii është një sëmundje e rrallë, por ndonjëherë kërcënuese për jetën, që shkakton “meningjitin dhe shpesh fatale tek foshnjat e vogla”, sipas një deklarate nga CDCTrusted Source. Ky bakter tenton të infektojë ata që janë shumë të vegjël dhe veçanërisht foshnjat e lindura para kohe. Dhe ndërsa ky infeksion trajtohet me antibiotikë, vdekja ndodh në afërsisht 40% të atyre që zhvillojnë meningjitin për shkak të faktorëve të rrezikut dhe komplikimeve.

Sipas Burimit të Besuar të Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së, ky bakter gjendet natyrshëm në mjedis dhe mund të ekzistojë pothuajse në "çdo sipërfaqe dhe është veçanërisht e mirë për të mbijetuar në ushqime të thata, si formula pluhur për foshnjat, qumësht pluhur, çajra bimorë dhe niseshte. ”

Pavarësisht nga këto komplikime serioze, vlerësohet se vetëm 18 raste të C.sakazakii invazive ndodhin çdo vit në Shtetet e Bashkuara, shumica e të cilave ndodhin për shkak të kontaminimit të produkteve dhe pajisjeve të ushqyerjes së foshnjave.

Edhe pse ky bakter mund të shkaktojë dëm serioz, Dr. Anna Morad, thotë, “është e rëndësishme të pranohet se ky nuk është një infeksion i zakonshëm.”

"Nuk shkakton sëmundje për fëmijët më të rritur dhe të rriturit e shëndetshëm, por mund të shkaktojë sëmundje tek foshnjat e vogla zakonisht nën 3 muajsh ose ata me një sistem imunitar të dobësuar," thotë Morad për "Healthline".

Si të identifikoni simptomat tek foshnjat

Për shkak se foshnjat e vogla zakonisht preken nga ky bakter, zbulimi ndonjëherë mund të jetë sfidues. Shumë simptoma fillojnë me ushqyerje të dobët, të qara të tepërta, ethe dhe madje edhe energji të ulët. Në raste më të rënda, disa foshnja mund të zhvillojnë gjithashtu konvulsione, pasi ky bakter mund të infektojë trurin dhe lëngun brenda palcës kurrizore.

Bakteret e lidhura me kujtimet e mëparshme të formulës

Edhe pse aktualisht nuk ka raporte se cila markë formule ose furnizimi me gji është përfshirë në mënyrë specifike në këto raste të fundit, kjo është i njëjti bakter që shkaktoi mbylljen e fabrikës së formulave për foshnjat e "Abbott Nutrition" në 2022. Besohet se në fabrika C.sakazakii mund të futet në pluhur formula nëse pluhuri prek një sipërfaqe të kontaminuar ose nëse përbërësit e kontestuar janë përdorur për të bërë formulën. Në një shtëpi, sterilizimi i pamjaftueshëm i shisheve, enëve ose aksesorëve të tjerë të pompës së gjirit, si dhe larja e pamjaftueshme e duarve dhe uji i kontaminuar i përdorur për përzierjen e formulës mund të jenë të gjitha burime infeksioni.

Parandalimi është çelësi për të minimizuar rrezikun e infeksionit. CDC rekomandon përdorimin e një formule të gatshme për ushqim për ata nën dy muajsh, të lindur para kohe ose që kanë një sistem imunitar të dobësuar.

Si të shmangni bakteret

Mund të ndërmerren hapa shtesë në shtëpi për të parandaluar infeksionin, duke përfshirë ujin e valuar në të paktën 158°F, duke e lejuar atë të ftohet dhe më pas duke e përdorur atë për t'u përzier me formulën pluhur.

"Për shkak të pranisë së gjerë të C.sakazakii në mjedis, kujdestarët e foshnjave duhet të ndjekin praktikat e sigurta të higjienës, përgatitjes dhe ruajtjes dhe të mësojnë hapa për të mbrojtur foshnjat nga infeksioni."

Morad u kujton prindërve se kjo baktere "mund të gjendet në pjesët e pompës së gjirit dhe shishet, kështu që është ende e rëndësishme që të pastrohen me kujdes edhe këto gjëra."

Larja e duarve me sapun dhe ujë para përgatitjes së shisheve, qumështit ose vakteve mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin e transmetimit. Ndërsa ka shumë produkte pastrimi në treg, përdorimi i dezinfektuesve të duarve me bazë alkooli me të paktën 60% alkool mund të përdoret gjithashtu si një alternativë.

Ndërsa ky bakter mund të shkaktojë sëmundje serioze tek foshnjat, Morad thotë se "prindërit duhet të jenë të kujdesshëm me përgatitjen e formulave të tyre, por jo shumë të shqetësuar pasi ky infeksion është një dukuri e rrallë". Me larjen e plotë të duarve dhe teknikat e pastrimit, prindërit mund ta shmangin me siguri këtë bakter, veçanërisht kur fëmijët janë foshnja të vogla ose nëse kanë një sistem imunitar të dobësuar.

Burimi: Healthline

Të fundit