Flash News

E-TJERA

Celibashi ngre shqetësimin: Partitë bëjnë një deklarim sipërfaqësor të financimeve. Ndëshkimi që kërkon

Celibashi ngre shqetësimin: Partitë bëjnë një deklarim

Kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi ka ngritur si shqetësim mungesën e transparencës së financimit të partive politike.

Sipas tij, deklarimet që bëjnë forcat e ndryshme politike janë formale dhe sipërfaqësore.

Kështu deklaroi ai në një aktivitet, ku shtoi se KQZ nuk ka autorizim për të shkuar më thellë në kontrollin e këtyre forcave politike.

“Në diskutime me përfaqësues politik mendoj se ardhur koha edhe rregullimi i palëve të treta i personave jo politik, ka ardhur koha të përfshihet në monitorim edhe shkrimet në rrjetet sociale. Sot raportimi i partive politike është formal dhe sipërfaqësor i asaj që partitë deklarojnë.

S’kemi autorizim ligjor për të shkuar më thellë. KQZ-së duhet t’i jepet autorizimi, apo një institucioni tjetër për të bërë verifikime çfarë prezantohet në raport.

Mendojmë se ndryshimet në përgjithësi duhet të përfshijnë jo vetëm kodin ligjor por edhe ligjin për partitë politike. Edhe brenda partive politike mendojmë se ka pak transparencë”, tha Celibashi.

Ky i fundit thekson se më shumë se 50% e forcave që janë të regjistruara në KQZ, nuk ka informacione të sakta për adresat apo organet drejtuese.

Ai shton se mospërmbushja e këtyre informacioneve, do të duhet që partitë të penalizohen dhe të mos regjistrohen në zgjedhje.

“131 parti politike sipas KQZ-së të regjistruara, për më shumë se 50%, s’ka informacion për adresat apo organin drejtues. Mospërmbushja e këtij detyrimi duhet ta penalizojë deri në mosregjistrim në zgjedhje.

80 parti s’kanë marre pjesë në katër zgjedhjet e fundit s’ka gjurmë të aktivitetit politik. Ligji duhet të ndryshojë ne lidhje me kontrollin dhe verifikimin finanxhir të partive. Ligji duhet të parashikojë që KQZ t’i fokusojë kapacitet në partitë që marrin pjesë në zgjedhje për të tjerët që s’marrin pjesë të ketë një sistem tjetër”, tha Celibashi.

 

Të fundit