Flash News

E-TJERA

Sulmet e mbështetësve të Bashës ndaj gazetarëve, 'Safe Journalist': Tregues i pasigurisë të lirisë së lirisë së shtypit

Sulmet e mbështetësve të Bashës ndaj gazetarëve,

Rrjeti i gazetarëve "Safe Journalist" ka reaguar pas sulmeve të mbështetësve të Lulzim Bashës ndaj gazetarëve, pas mbledhjes së Kryesisë.

Në një reagim, 'Safe Journalist' shkruan se gazetarët u penguan të raportojnë dhe u kërcënuan verbalisht. 'Safe Journalist' thotë se ky ishte tregues i pasigurisë së vazhdueshme të lirisë së shtypit, si edhe nënvizon nevojën thelbësore që partitë politike, anëtarët e tyre, mbështetësit dhe publiku i gjerë të respektojnë rolin dhe hapësirën e gazetarëve.

Rrjeti SafeJournalists shprehet se do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

Reagimi:

Gazetarët e mediave të ndryshme janë penguar të raportojnë dhe janë sulmuar e kërcënuar verbalisht herët në mëngjesin e sotëm në mbledhjen e Partisë Demokratike (PD). Ky veprim, i kryer nga simpatizantët e ish-Kryetarit të Partisë Demokratike, pengon jo vetëm rrjedhën e gazetarisë së lirë, por edhe sigurinë dhe mirëqenien e atyre që shërbejnë në vijën e parë të raportimit të lajmeve.

Gazetarët Osman Stafa nga News 24, Ardit Hoxha nga EuroNews, Andon Kello nga MCN, Ermal Rizai nga Syri Tv dhe Isa Myzyraj nga Ora News nuk u lejuan të kryejnë detyrën. Individë, dyshohet se mbështetës të z. Lulzim Basha, ish-kryetar i Partisë Demokratike, u përpoqën t'u hiqnin kamerat dhe mikrofonin, i shtynin gazetarët, i bërtisnin, i shanin dhe i kërcënonin me dhunë fizike dhe sharje të tjera nëse vazhdonin të filmonin dhe raporti. 

Gazetari Isa Myzyraj ka raportuar në Facebook se mbështetësit e Lulzim Bashës shajnë dhe shajnë anëtarët e opozitës së PD-së. Kërcënimet kanë vijuar ndaj gazetarëve të pranishëm në ambientet e takimit. Myzyraj tha se një grup personash i kanë kërkuar që të fikin kamerat dhe të mos regjistrojnë. Gazetari Osman Stafa deklaroi gjithashtu se disa individë mbështetës të Bashës kanë ushtruar dhunë verbale, kërcënime, ofendime dhe tentativa për dhunë fizike ndaj gazetarëve pranë selisë së Partisë Demokratike.  

“Dhuna verbale, kërcënimet, fyerjet dhe tentativat për dhunë fizike ndaj gazetarëve në orët e para të mëngjesit pranë selisë së Partisë Demokratike janë një kambanë alarmi jo vetëm për lirinë e medias, por edhe për sigurinë fizike të gazetarëve. ”, shkruan Myzyraj në postimin e tij në Facebook. 

Blerjana Bino , studiuese e SafeJournalists në Shqipëri, tha: “Sulmi i fundit ndaj gazetarëve në mbledhjen e Partisë Demokratike është një tregues shqetësues i rreziqeve me të cilat përballen gazetarët në Shqipëri, duke nënvizuar pasigurinë e vazhdueshme të lirisë së shtypit. Ai nënvizon nevojën thelbësore që partitë politike, anëtarët e tyre, mbështetësit dhe publiku i gjerë të respektojnë rolin dhe hapësirën e gazetarëve. Ky është gjithashtu një kujtesë fillestare se si ndjenjat antimediatike nga politikanët dhe përdorimi i gjuhës nxitëse kundër gazetarëve mund të nxisin kërcënime fizike, duke gërryer themelet thelbësore të gazetarisë së pavarur dhe profesionale”.

Rrjeti SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, i kërkon Partisë Demokratike që të distancohet publikisht nga ky incident dhe të dënojë veprimet e mbështetësve të saj. Pritet një deklaratë zyrtare, ku do të pranohet ashpërsia e situatës dhe do të përshkruhen veprimet për të siguruar që një incident i tillë të mos përsëritet. Rrjeti më tej kërkon që të zbatohen masa gjithëpërfshirëse për të parandaluar incidente të tilla në të ardhmen, duke garantuar sigurinë dhe lirinë e gazetarëve.

Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast. Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

Të fundit