Flash News

E-TJERA

Euroactiv: BE kërkon reduktim, por numri i azilantëve shqiptarë dyfishohet në 2022-shin

Euroactiv: BE kërkon reduktim, por numri i azilantëve shqiptarë

Midis janarit dhe qershorit 2022, 5.800 shqiptarë kërkuan azil në Bashkimin Evropian, dyfish më shumë se viti i kaluar. Vetëm Britania e Madhe u përball me rreth 6,000 azilkërkues shqiptarë këtë verë.

Shqipëria është bërë një nga vendet kryesore për kërkesat për azil në BE, vit pas viti, pavarësisht se është një vend i sigurt origjine. Zvogëlimi i këtij numri është një kërkesë thelbësore për të vazhduar rrugën e anëtarësimit në BE, megjithatë shifrat vazhdojnë të mbeten të larta.

Numri më i lartë i azilkërkuesve nga Shqipëria në vendet e BE-së u regjistrua në vitin 2015 kur filloi një valë masive emigracioni në vend. Në periudhën janar-korrik 2015 janë regjistruar afro 34.000 kërkesa, ndërsa për të gjithë vitin, numri i ka shkuar në 70.000.

Më pas ritmi u ul gradualisht dhe ndërsa viti pandemik shënoi nivelin më të ulët të dekadës së fundit, numrat kanë filluar të rriten sërish.

Në MB, shqiptarët përbënin rreth 60% të të gjithë atyre që kalonin Kanalin ilegalisht me varka gjatë muajve të verës dhe deri në 80% të të gjitha kërkesave për azil. Rreth 53% e kërkesave janë miratuar në shkallën e parë, ndërsa shumë janë ende në pritje të vendimeve.

Këto shifra gjithashtu nuk llogariten për mijëra që largohen nga vendi përmes rrugëve të rregullta si punësimi, arsimimi dhe bashkimi familjar. Por shifrat për popullsinë aktuale në Shqipëri janë të vështira për t'u arritur pasi regjistrimi, i planifikuar fillimisht për vitin 2021, është shtyrë disa herë.

Burimi: Euroactiv

Të fundit