Flash News

E-TJERA

Richard Grenell për sanksionimin e ish-kryeministrit Berisha: Nuk kemi parë asnjë dosje për të, Anthony Blinken është i politizuar

Richard Grenell për sanksionimin e ish-kryeministrit Berisha: Nuk kemi

Ish ushtruesi i detyrës së drejtorit të Inteligjencës Kombëtare të SHBA-së dhe i dërguari për dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell, ka komentuar 'non-grata' nga Departamenti Amerikan i Shtetit për liderin e opozitës shqiptare Sali Berisha.

I ftuar në “Top Story” në Top Channel, Grenell tha se Antony Blinken është i politizuar. Grenell pretendoi se nuk ka parë asnjë dosje për korrupsionin e Berishës dhe nëse Departamenti i Shtetit ka prova, duhet t'i vërë në dispozicion Kongresit, qoftë edhe si material i klasifikuar.

"Sa i përket Berishës, do të them që nuk e kam takuar kurrë. Tani që është sanksionuar nga SHBA, mendoj se nuk është e përshtatshme ta takoj, ndaj ndjek legjislacionin amerikan. Unë dhe shumë konservatorë të tjerë në Amerikë jemi shumë të shqetësuar për Blinken ne mendoni se është i politizuar dhe është e trishtueshme ajo që i ka bërë departamentit të shtetit.

Ai ka thënë shumë herë se ka informacione për Berishën dhe se do të vendosë sanksione, ne i kërkuam prova, ia kërkuam shtetit këtë informacion, unë isha ushtrues detyre i drejtorit të inteligjencës, isha shumë i përfshirë me informacionet për Ballkanin. Unë nuk sugjeroj që nuk ka prova, por nuk kam parë diçka të tillë dhe Departamenti i Shtetit duhet t'u përgjigjet anëtarëve të kongresit, t'i informojë ata në rrethana të klasifikuara nëse është një informacion kaq kritik, por ata kurrë nuk kanë reaguar dhe mendoj se kjo është një akuzë e rëndë”, tha Grenell.

Pjesë nga intervista:

R. Grenell: Ajo që do të thosha për Berishën është se nuk e kam takuar kurrë, nuk mbaj mend ta kem takuar ndonjëherë. Tani që ai është nën sanksione nga SHBA, mendoj se është e përshtatshme që unë të mos e bëj kështu që të ndjek ligjin amerikan.

Unë dhe shumë konservatorë në Amerikë jemi vërtet të frustruar me Anthony Blinken, Sekretarin tonë të Shtetit.

Unë mendoj se ai është shumë partizan dhe mendoj se është vërtet politik. Mendoj se është e trishtueshme ajo që ai i ka bërë Departamentit të Shtetit, kam kaq shumë miq atje që thjesht duan të bëjnë një ndryshim.

Ai doli herët dhe tha se kam informacion për Berishën dhe do ta vendosim nën sanksione liderin e partisë konservatore të Shqipërisë. Shumë njerëz u habitën dhe thanë çfarë? Cfare po ndodh?

Kështu që ne kërkuam provat, kërkuam nga departamenti i shtetit të jepte informacionin. Unë isha ushtrues detyre i drejtorit të inteligjencës kombëtare.

Ndërsa isha ushtrues detyre i drejtorit të inteligjencës kombëtare, kisha gjithashtu rol të dyfishtë si ambasador i SHBA-së në Gjermani dhe i dërguari presidencial për Ballkanin. Mund t'ju them, nuk mendoj se e kam thënë ndonjëherë këtë publikisht më parë, por mund t'ju them se kur isha ushtrues detyre i drejtorit të inteligjencës kombëtare, u përfshiva ngushtë në informacionet nga Ballkani që ne dinim.

Dhe mendoj se skuadrat ballkanike të kthyera në Uashington, ishin jashtëzakonisht mirënjohës që unë isha dikush që i dinte çështjet dhe do t'i sfidoja ato dhe do të ringjallja shumë gola.

Do të kisha ditur diçka për atë që po ndodhte në Ballkan me partinë konservatore. Nuk e pashë kurrë. Unë nuk sugjeroj që nuk është këtu. Ajo që unë sugjeroj megjithatë është se nuk e pashë dhe mendoj se është e rëndësishme që Departamenti i Shtetit t'u përgjigjet anëtarëve republikanë të Kongresit, të cilët kanë kërkuar të shohin informacionin dhe t'i informojnë ata.

Tregojini ato në një mjedis të klasifikuar, nuk keni pse t'i bëni publike nëse është kaq e paqartë informacioni. Por ata nuk përgjigjen kurrë. Ata kurrë nuk e kanë treguar informacionin. Dhe unë mendoj se kjo është një akuzë e rëndë. Unë mendoj se kur Departamenti i Shtetit ndjek një parti konservatore në një vend tjetër dhe i bën këto akuza dhe anëtarët e Kongresit republikan thonë hej, ku është ky informacion? Ndani me ne.

Nuk e kanë bërë dhe kanë krijuar dyshime. Ata kanë krijuar dyshime se po tregohen shumë politikë me këto informacione.

Detyra është e udhëheqësve në Uashington DC për të informuar anëtarët e Kongresit, për ta thënë qartë pasi këto janë akuza të rënda.

G.Duma: Është e vërtetë që hetimi i hetimeve apo informacioni i Sali Berishës, kanë nisur që në kohën e administrimit të Trump? Ka një deklaratë nga Escobar, nëse nuk gabohem?

R. Grenell: Po, e pashë dhe mendoj se kjo është e mirë. Unë kurrë nuk kam parë diçka të tillë. Nëse ata po krijojnë diçka të nivelit të ulët të burokracisë që ju e dini, filluan të mbledhin diçka.

Nëse është kështu, ndoshta ka qenë shumë përpara Trump. Përsëri, nuk e kam parë kurrë. Unë mendoj se ishte një justifikim i rremë për t'u thënë menjëherë, oh nuk jemi ne, është ...

Dua të them qartë se serioziteti dhe vendimi u mor nga Anthony Blinken dhe mendoj se është një akuzë e rëndë.

Dhe kur anëtarët e Kongresit pyesin Sekretarin e Shtetit, ai duhet të tregohet i pastër dhe të ndajë atë informacion. Ajo ndikon në aleatin tonë të NATO-s, Shqipërinë. Ka pasur një ndikim të madh në Shqipëri dhe në Ballkan dhe mendoj se ia detyrojmë anëtarit të Kongresit që po i bën këto pyetje për të marrë përgjigjet.

Të fundit