Flash News

E-TJERA

Historike/ Arbëreshët me gjuhë zyrtare për shërbimet e gazetarisë dhe në kanalet e RAI

Historike/ Arbëreshët me gjuhë zyrtare për shërbimet e

Arbërishtja do të jetë gjuhë zyrtare për shërbimet e gazetarisë dhe programeve në kanalet e RAI Kalabrisë në Itali.
Më 25 maj 2024 u publikua në Gazetën Zyrtare me nr. 121 që gjuha arbëreshe do të jetë gjuhë zyrtare per shërbimet e gazetarisë dhe programet e RAI Calabria, në Itali.

Kjo arritje historike për komunitetet arbëreshe të Italisë do të shtrihet edhe në rajonin e Piemonte-s. Kontrata e Shërbimit për programet e RAI Calabria për vitet 2023-2028, zyrtarizon përdorimin e arbërishtes si gjuhë të pakicës gjuhësore historike arbëreshe e njohur nga ligji nr.482/99. Më poshtë do ndiqni të artikull të plotë të një prej nismëtarëve dhe ngulmuesve në këtë çështje me rëndësi ish drejtori i RAI Calabria, Z. Demetrio Crucitti.
Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA), ka katër vjet që përmes aktiviteteve, e konferencave ndërkombëtare thekson rëndësinë e bjerrjes së arbërishtes, në nivel komunitar, institucional dhe shkencor si një çështje jetike për komunitetet e arbëreshëve të Italisë, e cila bëhet realitet pas 49-vjetësh nga ligji i reformës së RAI 103/75, duke hedhur hapin e parë në rëndësinë që duhet të marrë çështja e gjuhës në shërbimet e gazetarisë dhe në arsim, në vendin pritës, Itali.

Të fundit