Flash News

E-TJERA

Ilaçet në Shqipëri nuk testohen, kontrollohet vetëm dokumentacioni

Ilaçet në Shqipëri nuk testohen, kontrollohet vetëm

Nëse sipas ligjit, barnat duhet të regjistrohen vetëm kur plotësohen kriteret e efektshmërisë dhe të sigurisë, në Shqipëri kjo nuk ndodh.

Eksperti i farmaceutikës, Ilir Pecnikaj, tha për Euronews Albania se instituti nuk i ka kapacaitetet profesionale dhe instrumentale për të kryer kontrollin e dokumentacionit në mënyrë të plotë.

Në bazë të ligjit për barnat dhe shërbimin farmaceutik Qendra Kombëtare e Barnave bën regjistrimin e barit vetëm kur plotësohen kriteret e efektshmërisë dhe te sigurisë, në përputhje me qëllimin e përdorimit.

Por kjo efektshmëri matet vetëm në bazë të dokumentacionit që vetë kompanitë dorëzojnë.

“Ne të gjithë jemi koshientë që në Shqipëri Instituti i Kontrollit të Barnave nuk funksionon në lëmin e kontrrollit të barit. Ka një funksion të përciptë në kontrollin e dokumentacionit të regjistrimit të ilaçeve. Ndërsa sa i takon kontrollit faktik ne jemi të gjithë koshientë që ne nuk i kemi as kapacitetet profesionale as ato instumentale, kjo është diferenca makro sa i përket Shqipërisë dhe vendeve të rajonit”, deklaroi Pecnikaj.

Ndërkohë, në shtetin fqinj të Maqedonisë së Veriut, praktike e kontrollit të barnave është një problem i zgjidhur prej vitesh.

“Maqedonia është shumë më përpara se sa ne, në shumë aspekte, ka 25 vjet që ka institutin e saj dhe farmakopenë e miratuar nga parlamenti, ka një institute që bën kontrrollin e plotë të gjithë gamës faramaceutike dhe kjo nuk është e pakët”, tha Pecnikaj.

Të fundit