E-TJERA

Integrimi në BE, Santos: Duhen përshpejtuar reformat, ajo në drejtësi nuk ka përfunduar

Integrimi në BE, Santos: Duhen përshpejtuar reformat, ajo në

Raporterja për Shqipërinë në Parlamentin Evropian, Isabel Santos ka kërkuar nga vendi ynë të përshpejtojë reformat për anëtarësimin në BE.

Duke vënë theksin te roli i rëndëishëm i Kuvendit në këtë aspect, ajo tha se legjislacioni i ri duhet të jetë në përputhje me atë të BE.

Gjatë fjalës së saj në mbledhjen e Këshillit Kombëtar të Integrimit Europian, Isabel Santos tha se ka ende punë për Reformën në Drejtësi,

“Integrimi nuk është vetëm qeveria, mazhoranca e jo vetëm procesi teknokrarik, por duhet të jetë një proces i thellë shoqëror që përfshin shoqërinë civile e gjithë qytetarët e Shqipërisë.

Proces transparent dhe gjithëpërfshirës, vetëm kur gjithë Shqipëria të bëhet bashkë atëherë procesi i integrimit do jetë i suksesshëm. Negociatat e çelura vitin e kaluar kanë qenë moment i rëndësishëm. Ka ardhur koha të përshpejtohen reformat jo të ndalohen ato por të përshpejtohen që Shqipëria të bëhet pararendëse në këtë proces.

Ekziston nevoja për një vizion strategjik për rrugën që do ndiqet e një plan konkret për hapat që do merren. Roli i Kuvendit në periudhën e ardhme do jetë tejet i rëndësishëm e unë kuptoj të gjithë hapat që keni marrë për ta përfshirë Kuvendin në këtë proces. Do jetë periudhë shumë intensive legjislative.

Ju mund të keni një ecuri të vërtetë për legjislacionin e ri që do hartohet në përputhje me standartet evropiane. Shqipëria ka marrë disa vendime të guximshme politike për të cilat ju përgëzojmë. Reforma gjithëpërfshirëse e sistemit të drejtësisë është një shembull i tillë.

Reforma nuk ka përfunduar, unë besoj që si në cdo vend tjetër duhet të kemi një punë që nuk rresht kurrë në këtë fushë. Sistemi gjyqësor është në rrugën e duhur për tu bërë më i shëndetshëm”, tha Santos.

 

Të fundit