Flash News

E-TJERA

Kalemaj: Rikthimi i Tahirit në politikë, i pamundur

Kalemaj: Rikthimi i Tahirit në politikë, i pamundur

Politologu Ilir Kalemaj është shprehur se është e pamundur që ish ministri i Brendshëm Saimir Tahiri të kthehet në politikë.

Kalemaj shprehet se për rikthimin e Saimir Tahirit do duhej një vendim i formës së prerë që konfirmon pafajësinë e tij, pasi në të kundërt ligji i dekriminalizmit i ndalon çdo lloj mbajtje funksioni publik apo kandidimin e tij për deputet.

Lidhur me rezolutën e Kuvendit për ndërhyrjet e huaja në proceset demokratike kombëtare, dhe ngritjen e një komisioni të posaçëm për këtë çështje, Kalemaj tha: “Ka dy tre elementë, së pari në gjithë vendet e BE, kryesisht vendet perëndimore dhe SHBA janë kërcënime në rritje të influencave malinje, që kanë të bëjnë me aktorë shte tërore dhe jo shtetërore dhe do të thonë sulme kibernetike të organizuara nga agjentë shtetërorë, nga ferma trollesh si Vagner, por është edhe përhapja e dezinformacionit dhe lajmeve të rreme që është kthyer në prioritet e komunikimit publik dhe politikave të BE.

Kemi shumë vende të BE dhe jo vetëm, Britania e Madhe është njëra prej tyre, e cila ka kaluar legjislacion vitet e fundit për t’u mbrojtur nga sulme të tilla, nga lajmet e rrema, dezinformomi, që synojnë të krijojnë anarki shoqërore, polarizim politik. A kemi ndërhyrje malinje në Shqipëri?

Ne kemi pasur një ndërhyrje fort malinje, ajo e Iranit me homeland justice. Nuk kemi ndonjë evidencë të fortë sa i përket ndërhyrjeve ruse, pavarësisht retorikës politike partiake, sepse të gjithë akuzojnë njëri-tjetrin. I bie ose të jenë të kapur të gjithë nga rusët, ose të gjithë bëjnë blof, në përpjekje për të tërhequr amerikanët në lojën e tyre të brendshme politike, unë besoj se është kjo e dyta”.

Duke folur mbi lirimin me kusht të Saimir Tahirit, politologu shprehet: “Kemi të bëjmë me një dënim të formës së prerë deri në momentin që flasim, justifikimi që u dha që nga 3,4 vite, pjesa më e madhe e tij ishte kryer dhe sipas legjislacionit shqiptar për sjellje të mirë etj., pavarësisht se ishte gjykim i shkurtuar.

Ambasada e SHBA ka kërkuar aktet e gjykimit për të bërë verifikimet e mëtejshme. Pa pasur një vendim të formës së prerë që konfirmon pafajësinë e Tahirit, që ka thënë vazhdimisht që beteja vazhdon, s’mund të ketë rikthim të tij në politikën aktive, pasi ligji i dekriminalizmit i ndalon çdo lloj mbajtje funksioni publik apo kandidimin e tij për deputet.

Ai u dënua për shpërdorim detyre, për sa kohë që s’kemi një vendim tjetër, dhe nuk besoj se mund të kemi, unë mendoj se rikthimi i tij në politikën aktive është i pamundur”.

Të fundit