E-TJERA

Kikia: Njerëz me poste firmosën projekte, ke diskoteka majë kalave, Kumbaro: Duhet rishikim i territorit

Kikia: Njerëz me poste firmosën projekte, ke diskoteka majë

Gazetari Mentor Kikia teksa foli për Parkun Kombëtar të Butrintit u shpreh se njerëz që dikur kanë pasur poste kanë firmosur projekte të cilat kanë dëmtuar trashëgiminë kulturore.

I ftuar në studion e ‘Open’ në Neës 24, Kikia u shpreh se çdo gjë që ka dëmtuar trashëgiminë është bërë me ligj. Gazetari u shpreh se projektet kanë arritur deri në atë pikë sa në majat e kalave kanë ndërtuar diskoteka dhe se shumë shpejt edhe Kalaja e Skënderbeut mund të kthehet në një ‘pub’.

“Shyqyr që erdhi dita që ne të kemi frikë për të mbrojtur të shkuarën tonë. Njerëzit që kanë qenë në poste për të ruajtur trashëgiminë janë ata që kanë firmosur projekte. Të gjitha gjërat e këqija këtu me ligje janë bërë. Tani mund të bëhet edhe një ligj që Kalanë  e Skënderbeut ta quajmë pub. Por duhet të jemi konservator në mbrojtjen e disa gjërave që nuk përsëriten më. Ka diskoteka majë kalave. Kur interesi i disave e deshi që pranë Butrintit të bëhen disa ndërtime. Se dini ju që një pjesë e territorit të zonës së mbrojtur në Butrint nuk është më zonë e mbrojtur?”, tha Kikia.

 E pytur nga gazetari Kikia nëse ka informacion se një pjesë e Butrintit nuk është më zonë e mbrojtur, ministrja Mirela Kumbaro tha se disa zona për shkak të ndërtimve urbane dhe për shkak të erozionit e kanë humbur statusin e zonës së mbrojtur.

“Me ndërtimet që kanë ndodhur kjo pjesë nuk i mbush kriteret për tu quajtur zonë e mbrojtur dhe këtu flasim për Ksamilit. Pra kërkohet rishikim i rregullt i territorit , dhe në këtë rishikim që i është bërë zona të mbrojtura rezulton që në disa territore transformimet urbane apo për shkak të erozionit, disa zona e humbasin karakteristikën për t’u quajtur zonë e mbrojtur. Unë fola për zhvillime kaotike që i kemi zgjidhur pjesërisht dhe vazhdojmë të luftojmë ndërtimet e paligjshme. Unë fola për konstatim. Pra kjo na bëri që sipërfaqen e zonave të mbrojtura ta çojmë në 21 %. Banalizim i atyre që janë kritere pse një zonë quhet e mbrojtur. Në këtë pjesë që është skaji i ish-territorit për arsye natyrore nuk janë më për shkak të dinamikës që kanë ndodhur në atë territor”, u përgjigj Kumbaro.

 

Të fundit