Flash News

E-TJERA

Media gjermane: Sistemi i drejtësisë në Shqipëri larg të qenit efektiv, korrekt dhe transparent

Media gjermane: Sistemi i drejtësisë në Shqipëri larg

Media gjermane "Derstandard" i ka kushtuar një artikull sistemit të drejtësisë në Shqipëri ku shkruan se Gazetarët, por edhe qytetarët “normalë”, vuajnë nga presioni i pushtetit.

Artikulli i plotë:

Elton Qyno është një gazetar shqiptar me përvojë. Kur u thirr për t'u marrë në pyetje nga prokuroria e posaçme për korrupsionin e SPAK më 12 dhjetor të vitit të kaluar, ai nuk mori me vete dy celularët për masa paraprake. Në Evropën Juglindore ndodh shpesh që gazetarëve u kërkohet nga autoritetet të zbulojnë informacionin e tyre - dhe kështu shkelet mbrojtja e burimeve. Qyno u mor në pyetje në SPAK për dy orë dhe u kërkua vazhdimisht të zbulonte burimin e tij. "Unë refuzova," thotë ai për STANDARD. “Prokurori publik më pas kërkoi që të konfiskohej celulari im.”

Qyno më pas u mbajt kundër dëshirës së tij për shtatë orë. Ndërkohë prokurori publik ka urdhëruar kontroll si në zyrën e gazetarit ashtu edhe në banesën e tij private. “Brenda vetëm 55 minutash, gjyqtari miratoi kërkesën,” tha Qyno. I janë konfiskuar kompjuteri dhe materialet e punës. Por kjo nuk është e gjitha: oficerët i morën CD me fotografi të festimeve familjare, madje edhe CD me muzikë greke dhe shqiptare. Dhe një iPhone dhjetë vjeçar.

Qyno-s iu desh gjithashtu t'i nënshtrohej një kontrolli me shirita. I morën çelësat e makinës. Në makinë është vjedhur një USB, edhe pse nuk kishte asnjë urdhër gjykate, sipas Qyno. Më në fund, oficerët gjurmuan celularët e Qyno-s duke përdorur të ashtuquajturin kapës IMSI. “Të gjitha këto veprime të paligjshme dhe absurde që synonin zbulimin e burimeve të mia u legjitimuan çuditërisht dhe fatkeqësisht nga të tre nivelet e drejtësisë në Shqipëri”, tha Qyno për STANDARD. “Tani presim zbardhjen e vendimit të Gjykatës së Lartë”.Autoriteti i ri

SPAK është një institucion relativisht i ri. Që kur Shqipëria filloi një reformë gjithëpërfshirëse në drejtësi në vitin 2016 me mbështetjen e BE-së dhe SHBA-së, janë krijuar struktura të reja si SPAL, e përbërë nga Prokuroria Speciale dhe Zyra Kombëtare e Hetimit, si dhe gjykatat kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. .

Të gjithë prokurorët dhe gjyqtarët kanë qenë gjithashtu objekt i shqyrtimit prej vitesh. Pasuritë tuaja janë nën hetim. Nëse ka prova se kanë marrë ryshfet, do të pushohen nga puna. Por edhe profesionalizmi i tyre shqyrtohet.

Rreth 60 për qind e gjyqtarëve dhe prokurorëve shqiptarë tashmë janë dashur të japin dorëheqjen për shkak të zbulimit të sjelljes së keqe ose korrupsionit. Kjo ka sjellë ndonjëherë – dhe në disa raste ende – në një mungesë të konsiderueshme të prokurorëve dhe gjyqtarëve. Deri në fund të këtij viti, të gjithë rreth 800 gjyqtarë dhe prokurorë duhet të ishin kontrolluar. Ata ende mund të apelojnë rezultatet deri në vitin 2026.

Transparenca?

Është një ndërmarrje unike në Evropë dhe është mbështetur dhe vlerësuar nga Komisioni i BE-së dhe SHBA. Projekti iu besua misionit të BE-së Euralius, por edhe Agjencisë Austriake për bashkëpunim për zhvillim Austria Development (ADA). Sipas faqes së internetit të BE-së për transparencën financiare, ADA ka marrë gjashtë milionë euro ndihmë të para-anëtarësimit të BE-së midis 2020 dhe 2023 për monitorimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Për disa, megjithatë, vetë procesi i rishikimit rezultoi i mangët. Kur gjyqtari Artur Malaj u mor në pyetje, komisioni përgjegjës nuk gjeti asgjë të kundërshtueshme dhe e konfirmoi atë në detyrë, edhe pse dihej se ai kishte një vilë në bregdet nëpërmjet ish-sekretares së tij dhe se kishte marrë para nga një person i përfshirë në trafikun e qenieve njerëzore. Vetëm paneli ndërkombëtar i ekspertëve që rishqyrtoi auditimin mundi ta konsideronte Malajn përgjegjës për mosdeklarimin e të paktën 45 mijë eurove në llogarinë e tij.

Por ka edhe rastin e kundërt. Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut vendosi në vitin 2022 se shkarkimi nga komisioni i prokurores Antoneta Sevdari ishte joproporcional. Sevdari thjesht nuk mund të provonte se i shoqi kishte paguar taksa për një pjesë të vogël të të ardhurave të tyre të përbashkëta. Gjykata i dha Sevdarit një dëmshpërblim prej rreth 24,600 euro. Dhe çështja e saj del sërish në komision.

Mungesa e besimit

Komisioni është në fazën përfundimtare. Në vitin 2018 mori 92 vendime, në vitin 2023 numri u rrit në 119 dhe në vitin 2022 në 128. Efektet afatgjata ende nuk mund të parashikohen. Nino Strati i Qendrës për Studimin e Demokracisë dhe Qeverisjes në Tiranë thotë se pavarësisht nga shqyrtimi masiv, besimi i publikut në sistemin e drejtësisë është "rritur vetëm në një masë të kufizuar" gjatë pesë viteve të fundit.

Ai flet për një “fazë tranzitore”. “Është e besueshme që do të duhen edhe pesë vite të tjera derisa sistemi i drejtësisë të stabilizohet dhe gjyqtarët të mund të vazhdojnë punën e tyre – pa iu dorëzuar presioneve të jashtme, veçanërisht atyre që vijnë nga ndikimet politike”, thotë ai për STANDARD.

Në fakt, sipas “Barometrit Ballkanik”, 34 për qind e qytetarëve shqiptarë nuk i besojnë fare sistemit të drejtësisë dhe 40 për qind të tjera priren të jenë të dyshimtë. Arsyeja: Për dekada ishte shumë normale që mund të “blije” vendime. OJQ World Justice Project e vendos Shqipërinë në vendin e 91-të nga 142 vende. Brenda rajonit, vetëm Serbia vlerësohet më keq kur bëhet fjalë për ndarjen e pushteteve, luftimin e korrupsionit dhe një sistem transparent qeveritar.

Vlerësime të këqija

Edhe lufta kundër korrupsionit në Shqipëri duket se ka nevojë për përmirësim në një nivel tjetër. Në raportin e tij të vitit 2023, Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit (Greco) arriti në përfundimin se Shqipëria kishte “zbatuar vetëm pesë nga 24 rekomandimet në mënyrë të kënaqshme”, që do të thotë se gjashtë rekomandime nuk ishin zbatuar fare. Dhe sipas Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ), shteti i Shqipërisë është dënuar për shkelje të Konventës për të Drejtat e Njeriut në 71 raste. "Pothuajse gjysma e këtyre dështimeve kanë të bëjnë me nenin 6, i cili ka të bëjë me të drejtën për një gjykim të drejtë," tha Gjykata.

Në Shqipëri - si në asnjë vend tjetër të Evropës Juglindore - mosmarrëveshjet politike zhvillohen si luftëra. Reklamat kundër kundërshtarëve dhe raportimi i njëanshëm i mediave përdoren si armë. Kjo mungesë kulture shpesh e bën të vështirë shikimin përmes labirintit të informacionit. Strati thekson se Shqipëria është një vend “në të cilin nuk ka një traditë të qartë të një sistemi të ndarjes së pushteteve”. Ekspertët juridikë bëjnë thirrje që politikanët të mos zgjedhin më Këshillin Gjyqësor dhe Gjykatën Kushtetuese.

Strati mendon se presioni i përgjithshëm publik për të marrë masa kundër korrupsionit është rritur në mënyrë pozitive. “Megjithatë, besoj se ka ende gjyqtarë dhe prokurorë dhe anëtarë të komisioneve shqyrtuese që nuk kanë ndryshuar mentalitet dhe nuk kanë ankoruar vlerat e demokracisë dhe shtetit ligjor”, thotë ai për STANDARD.

Të fundit