Flash News

E-TJERA

Mundësi për shqiptarët? Liz Truss ‘i hap dyert’ emigrantëve, kërkon rekrutimin e tyre në Britani

Mundësi për shqiptarët? Liz Truss ‘i hap dyert’

Britania e Madhe do të shkojë drejt zgjerimit të politikave për emigracionin me qëllim investimin në tregun vendas të punës.

The Guardian ka zbardhur planin e kryeministres së re Liz Truss, e cila ka në fokus plotësimin e vendeve të lira të punës me qëllim nxitjen ekonomike. Sipas The Guardian, një vendim i tillë nga Truss nuk do të mirëpritet nga deputetët dhe ministrat e qeverisë.

Kryeministrja britanike planifikon të rrisë numrin e punëtorëve që lejohen të hyjnë në Mbretërinë e Bashkuar. Lajmi është konfirmuar nga burime qeveritare për The Guradian.

Raportet pretendojnë se qeveria do të heqë kufirin për punëtorët sezonalë të bujqësisë dhe inxhinierët dhe do të bëjë ndryshime të tjera në listën e profesioneve me mungesë, gjë që do të lejojë sektorët kryesorë të rekrutojnë më shumë staf jashtë shtetit.

Truss thuhet se është e prirur të rekrutojë inxhinierë të brezit të gjerë për të vënë në dispozicion të plotë për 85% të shtëpive në Mbretërinë e Bashkuar deri në vitin 2025. Është sugjeruar gjithashtu se ajo mund të lehtësojë kërkesat e gjuhës angleze në disa sektorë për të mundësuar më shumë punëtorët e huaj për t'u kualifikuar për viza.

Ministrat po diskutojnë nëse do të lejojnë më shumë punëtorë me arsim të lartë nga e gjithë bota. Kjo përfshin propozime për një vizë të re për punëtorët që janë diplomuar në një nga 50 universitetet më të mira ose 100 universitetet më të mira botërore.

Dy milionë vende të lira pune në Mbretërinë e Bashkuar u shpallën muajin e kaluar, në sektorin e kujdesit social duke u përpjekur të plotësojë 105,000 poste. Vihet re edhe një mungesë prej 40,000 infermierësh dhe 100,000 shoferësh. Industria bujqësore po ashtu ka kërkuar 30,000 viza shtesë për punëtorët sezonalë.

Ka pothuajse 1.8 milionë shtetas jo-BE që punojnë në Britani, 302,000 më shumë se një vit më parë, sipas Zyrës për Statistikat Kombëtare.

Shifrat e Home Office tregojnë se numri i vizave të dhëna për të gjithë punëtorët, studentët dhe të afërmit e tyre, si në BE ashtu edhe jo-BE, është rritur me më shumë se 80% në një vit në më shumë se 1.1 milion, numri më i madh i regjistruar.

Ndërkohë, më shumë se 30,000 njerëz që kërkojnë strehim në Mbretërinë e Bashkuar kanë kaluar Kanalin me varka të vogla, tregojnë shifrat e qeverisë.

Të fundit