Flash News

E-TJERA

"Nesër pasdite në Angli. Më kontakto DM", Daily Mail: Shqiptarët reklama në TikTok për të kaluar emigrantët kundrejt 20,000 £

"Nesër pasdite në Angli. Më kontakto DM", Daily Mail:

Media britanike "Daily Mail" ka bërë një investigim për kriminelët shqiptarë që marrin deri në 20,000 £ për të trafikuar emigrantë në Mbretërinë e Bashkuar, madje kanë guximin që t'i ofrojnë shërbimet e tyre në TikTok dhe faqet e tjera të mediave sociale.

Investigimi gjeti se shqiptarët që merreshin me këtë veprimtari të paligjshme, ndonjëherë talleshin me përpjekjet e autoriteteve britanike për t'i ndaluar ata dhe duke postuar udhëzime hap pas hapi për të ndihmuar emigrantët e paligjshëm që të hyjnë në Mbretërinë e Bashkuar.

Ato ilustrojnë shkallën e problemit me të cilin përballet Sekretari i Brendshëm Priti Patel, i cili kohët e fundit vizitoi Shqipërinë për të nënshkruar një marrëveshje që përshpejton dëbimet e kriminelëve dhe azilkërkuesve.

Numri i emigrantëve që kalojnë Kanalin është rritur ditët e fundit, duke arritur në më shumë se 8 mijë deri më tani - më shumë se në gjithë 2020.

Një trafikant i qënieve njerëzore, llogaria e të cilit në TikTok është parë nga dhjetëra mijëra njerëz, mburret në profilin e tij: 'Të gjithë të interesuarit që dëshirojnë të shkojnë në Angli, kontaktojnë në kutinë time. Udhëtimi sigurohet 100 përqind. ' Videot e tij paraqesin fotografi të Union Jack dhe Big Ben me komentin: Udhëtim i sigurt nga Shqipëria në MB. 23K Euro.

Një prej trafikantëve përdori hartat e Google dhe grafikë të bërë në mënyrë profesionale  për të përshkruar se si të shkosh në Britani nga Franca. Duke theksuar rrugën më të mirë, shtoi: 'Ju duhet të vishni rroba si pastruese. 05.50 e mëngjesit koha më e mirë '.

Daily Mail gjithashtu gjeti kontrabandistë shqiptarë që reklamonin në Instagram këtë shërbim përmes një llogarie të quajtur Journey-Belgjikë-Londër me një numër kontakti në Mbretërinë e Bashkuar.

Në faqen e mbyllur në Facebook 'Shqiptarët në Londër', e cila ka mbi 15,000 anëtarë, një shqiptar që përdor emrin Leonard Sufa postoi foto të një kamioni me komentin: 'Nesër pasdite në Angli. Më kontakto DM. ' Vitin e kaluar, Mail ekspozoi një trafikant shqiptar të qenieve njerëzore Kledjan Kurtaj, i cili reklamoi në Facebook për një rrugë 'me lehtësi të lehtë' me dyer prapa në Britani përmes Dublinit duke përdorur dokumente të rreme.

Drejtori i udhëheqjes së kërcënimit të Agjencisë Kombëtare të Krimit, Rob Jones, i tha komitetit të punëve të brendshme se bandat kriminale përdorin rregullisht kanalet e mediave sociale për të publikuar rrugët e kontrabandës dhe për të reklamuar dokumente të rreme ose të vjedhura.

Ai tha se faqet më të shquara ishin Facebook, Instagram, Tëitter dhe Telegram por postimet u panë gjithashtu në YouTube dhe TikTok.

Një burim i Policisë Kufitare Shqiptare tha për Mail se shumica e trafikantëve ishin të moshës midis 18 dhe 22 vjeç, nga zona të varfra të Shqipërisë dhe rekrutohen nga rrjetet kriminale për të punuar si fermerë të kanabisit në MB. Ai tha: '[Ata] bien dakord të bëjnë këtë udhëtim dhe të punojnë si fermerë të kanabisit derisa të paguajnë deri në 20,000, kostoja e kontrabandës.'

Një zëdhënës i TikTok tha se kishte hequr videot e trafikimit. Ai shtoi: 'Ne kemi ndaluar përgjithmonë disa llogari për shkeljen e politikave tona dhe ne do të vazhdojmë të marrim masa atje ku është e nevojshme.'

Facebook dhe Instagram gjithashtu filluan një hetim dhe hoqën disa nga postimet e evidentuar nga Mail. Një zëdhënës tha: 'Ne punojmë ngushtë me agjencitë e zbatimit të ligjit në të gjithë botën, duke përfshirë NCA dhe Europol, për të identifikuar, hequr dhe raportuar këtë veprimtari të paligjshme.'

"Nesër pasdite në Angli. Më kontakto DM", Daily Mail:

"Nesër pasdite në Angli. Më kontakto DM", Daily Mail:

Marrë nga Daily Mail

Të fundit