Flash News

E-TJERA

Numri i shqiptarëve që aplikuan në Mbretërinë e Bashkuar ishte 8% më shumë se në BE

Numri i shqiptarëve që aplikuan në Mbretërinë e

Mbi 15,300 shqiptarë kanë kërkuar azil në Britaninë e Madhe dhe BE vetëm në vitin 2022, megjithëse numri mbetet më i ulët se përpara pandemisë.

Sipas të dhënave të Eurostat-it, muaji gusht pati numrin më të madh të kërkesave për azil nga qytetarët shqiptarë – 950 – brenda Europës. Nga janari deri në fund të të njëjtit muaj, janë paraqitur rreth 6720 aplikime me një rritje prej 65% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, shkruan Euractiv.

Megjithatë, të dhënat paraprake për muajin shtator të siguruara nga Eurostat tregojnë se numri i kërkesave për azil është rritur ndjeshëm, edhe pa depozituar të dhënat e tyre nga të gjitha shtetet. Rreth 1,400 aplikime u depozituan në shtator, një shifër që ka të ngjarë të rritet pasi të llogariten të gjitha raportet.

Gjatë gjashtë muajve të parë të vitit 2022, rreth 7,262 shqiptarë kërkuan azil në Britaninë e Madhe, shumë larg shifrave të reklamuara nga mediat britanike që flisnin për rreth 14,000. Megjithatë, shifra reale për pjesën tjetër të vitit ka të ngjarë të rritet ndjeshëm pas valëve të migrimit në muajt e verës dhe përsëri në tetor dhe fillim të nëntorit.

Numri i aplikimeve në Mbretërinë e Bashkuar ishte 8% më shumë se ata që aplikuan në BE.

Në BE, Franca mbetet destinacioni numër një i preferuar për azilkërkuesit, ndërsa në të gjithë bllokun, aplikimet për azil u rritën në 77,000 vetëm në gusht, një rritje prej 54% nga gushti 2021 dhe një rritje prej 17% nga korriku 2022.

Eksodi masiv i shqiptarëve në Evropë është dokumentuar mirë muajt e fundit pasi sekretarja britanike e Brendshme Suella Braverman e quajti atë një "pushtim" dhe mediat britanike nxitën histori që të gjithë ishin kriminelë apo azilkërkues pa justifikimin e duhur.

Në fakt, mbi gjysmën e atyre që aplikojnë për azil në MB i jepet një gjysmë tjetër mbrojtje në apel. Arsyet e largimit të shqiptarëve nga vendi i tyre janë komplekse dhe bazohen në një histori të gjatë valësh migrimi.

Ajo është përkeqësuar nga varfëria dhe kriza aktuale ekonomike, korrupsioni dhe krimi, një sundim i dobët i ligjit dhe shkëputje sociale që i ka nisur që në 50 vitet e sundimit brutal komunist të vendit. Për më tepër, bandat e krimit të organizuar kanë reklamuar në TikTok kalimet e paligjshme në Mbretërinë e Bashkuar me varkë për më shumë se 3000 £. Kjo ka shkaktuar një rritje të numrit të largimit, kryesisht të rinjve shqiptarë.

Nuk dihet saktësisht se sa janë larguar nga vendi në dekadën e fundit, por vlerësohet midis 400,000 dhe 700,000 me të paktën një milion të tjerë që janë larguar në dy dekada pas rënies së komunizmit.

Të fundit