Flash News

E-TJERA

Plani i BE-së parashikon të ndaloje cigaret elektronike me aromë për të luftuar kancerin

Plani i BE-së parashikon të ndaloje cigaret elektronike me aromë

Dega ekzekutive e BE-së ka propozuar një ndalim të shitjes së produkteve të duhanit me aromë të nxehtë, duke përfshirë disa produkte avullimi, si pjesë e planit të saj për të luftuar kancerin.

Komisioni Evropian tha në një deklaratë se propozimi i tij vjen si përgjigje ndaj një rritje të konsiderueshme në vëllimin e produkteve të tilla të shitura në të gjithë bllokun 27-vendesh. Një studim i fundit i komisionit tregoi një rritje prej 10% në shitjet e produkteve të duhanit me ngrohje në më shumë se pesë vende anëtare.

Ndalimi nuk do të mbulojë të gjitha pajisjet e avullimit, vetëm ato që shpërndajnë duhan të nxehtë. Shumë cigare elektronike përmbajnë vetëm lëngje dhe nikotinë.

Stella Kyriakides, komisionerja për shëndetin dhe sigurinë ushqimore, tha: "Duke hequr nga tregu duhanin e nxehtë me shije, ne po bëjmë një hap tjetër drejt realizimit të vizionit tonë sipas Planit të Evropës për të mposhtur kancerin për të krijuar një "Brez pa duhan" me më pak se 5% të popullsia që përdor duhan deri në vitin 2040”.

“Me nëntë nga dhjetë kancere të mushkërive të shkaktuara nga duhani, ne duam ta bëjmë duhanin sa më jotërheqës për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve tanë dhe për të shpëtuar jetë. Veprimet më të forta për të reduktuar konsumin e duhanit, zbatimi më i rreptë dhe mbajtja e ritmit me zhvillimet e reja për të adresuar fluksin e pafund të produkteve të reja që hyjnë në treg - veçanërisht të rëndësishme për mbrojtjen e të rinjve - janë çelësi për këtë."

"Parandalimi do të jetë gjithmonë më mirë se kurimi."

Sipas shifrave të BE-së, kanceri ishte shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në bllokun prej 450 milionë banorësh. Në BE kishte rreth 1.3 milionë vdekje nga kanceri dhe 3.5 milionë raste të reja në vit. Rreth 40% e qytetarëve të BE-së do të përballeshin me kancerin në një moment të jetës së tyre, me një ndikim ekonomik vjetor të vlerësuar rreth 100 miliardë euro (87 miliardë paund). Propozimi i shkon tani vendeve anëtare dhe ligjvënësve të Parlamentit Evropian për shqyrtim.

Të fundit