E-TJERA

Presidenti i ri/ PS miraton e vetme datën për raundin e parë, më 15 maj dorëzohen kandidaturat e fundit

Presidenti i ri/ PS miraton e vetme datën për raundin e parë,

Partia Socialiste ka caktuar e vetme raundin e parë të votimit për presidentin e ri.

Në mbledhjen e zhvilluar sot në Konferencën e Kryetarëve, kreu i grupit parlamentar të PS Taulant Balla propozoi që raundi i parë i votimit të mbahej më 16 maj në orën 17:00. Propozimi i Ballës u kundërshtua nga Enkelejd Alibeaj dhe deputetët e tjerë të Partisë Demokratike.

Data 15 maj ora 16:00 u caktua afati i fundit i dorëzimit të kandidaturave për president. Ndërsa më 16 maj në orën 16:00 do të mblidhet Komisioni i Ligjeve për të verifikuar kandidaturat paraqitura.

Debati në mbledhje

Balla: I qëndroj propozimit të bërë për të bërë votimin e parë në datën 16 maj në orën 17:00. Kjo datë është një datë e përshtatshme dhe brenda afatit që ka përcaktuar Kushtetuta.

Açka: Më kujtohet shumë mirë kur u zgjodh Meta, dhe një trashje zëri e Ramës që tha “dil tani dhe mbylle këtë punë”. E dëgjova edhe dëshirën tuaj për të negociuar me opozitën. Por unë kam drojet e mia dhe për shkak të asaj që ka ndodhur katër vite më parë, kam frikërat e mia në këtë pikë. Çfarë ka ndodhur? E shatë, e bëtë, hëngrët ngjala me të, e lëvduat, e çuat në Kushtetuese, tani do ti bëni funeralin politik. Tani duhet ti kërkonit një ndjesë qytetarëve për këtë. Ju hapët një process që këtu e shitët si process të mbyllur që u takonte vetëm ju.

Bushka: Konferenca e Kryetarëve është pjesë e një procesi parlamentar. Diskutimet se si një parti politike vendos standarde në kuadër të këtij procesi nuk i takon konferencës së kryetarëve, as paragjykimet as komentet. Komentet e tjera nuk janë për këtë mbledhje. Të gjitha grupet politike do kenë mundësi të diskutojnë. Raundi i parë të jetë në datën 16 maj, ora 17 me disa detyra që duhet të kryhen paraprakisht.E para ka të bëjë me dorëzimin e kandidaturave të paktën nga 20 deputetë. Më datë 16 maj, do të duhet që komisioni të vlerësojë kandidaturat e propozuara. Më pas do të bëhet vlerësimi dhe do të jepet raporti përkatës. Kjo të mbahet më datë 16 maj në orën 10.

Spiropali: Këtu është bërë zakon që të flitet për proceset e brendshme të PS-së, ky është një diskutim që nuk dua ta shtjelloj këtu sepse nuk dua të nxis asnjë debat në një ditë që kemi dakordësi të plotë për datën e votimit të parë të Presidentit. Ju lutem ta bëjmë këtë punë pa kushte, të dëgjojmë njeri-tjetrin. Përveç Meidanit, PS-ja ka negociuar me opozitën në të gjitha rastet e tjera për Presidentin.

Alibeaj: Kush iu tha ju që kemi vendosur kushte? Askush. E kam bërë të qartë këtu një javë më parë, ky parlament duhet të zgjedhë Presidentin e shqiptarëve. E mira do të ishte ta zgjidhnin vetë shqiptarët. Fatkeqësisht nuk e kemi këtë mundësi kushtetuese. Qëndrimi ynë është I tillë: të flasim para shqiptarëve, të na gjykojnë ata. Është I drejtë konstatimi i Açkës, pas 30 e kusur vitesh të paktën kjo shoqëri të gjejë forca të brendshme për të thyer disa tabu 30 vjeçare. Qëndrimet tona janë qëndrimet tona përballë shqiptarëve. Ne e kemi sfidën me shqiptarët. Jo më kot u thashë javën e kaluar, kjo është një mbledhje e natyrës burokratike ku do caktojmë datën e raundit të parë. Ju nuk keni të drejtë të vendosni kushte sepse jeni të deligjitimuar.

Felaj: Ne ramë dakord me kërkesën e kreut të grupit parlamentar që të merrej kohë për t’u diskutuar brenda grupit parlamentar. U pranua nga të gjithë. Besoj që e keni shfrytëzuar apo jo këtë kohë, sidoqoftë, ne jemi këtu pikë së pari për të siguruar anën formale të procesit. Meqenëse fillimi i procesit lidhet me konferencën e kryetarëve, në vijim të një dakordësie tjetër që raundi i parë të jetë 16 maji, në vendimmarrje të thuhet që Konferenca e Kryetarëve bie dakord që data e fillimit të procesit të jetë data 10 maj. Ne nuk jemi në Pazar, por për të respektuar kushtetutën dhe dhënë kontribut në përzgjedhjen e Presidentit të vendit.

Të fundit