Flash News

E-TJERA

Priten reshje të dendura shiu, IGJEUM tregon qarqet që rrezikohen nga përmbytjet

Priten reshje të dendura shiu, IGJEUM tregon qarqet që rrezikohen nga

Java e fundit e shtatorit nis me reshje shiu në disa qarqe intensive.

Instituti i Gjeoshkencave ka raportuar qarqet ku reshjet e shiut priten të jenë më intensive dhe ku mund të ketë përmbytje: Shkodër, Lezhë, Kukës, Dibër, Durrës, Tiranë, Elbasan, Fier, Berat, Vlorë dhe Gjirokastër.

Sipas IGJEUM, pritet që në këto qarqe të ketë vërshime të lumenjve dhe rrëshqitje dherash.

“Në zonat urbane, në këto qarqe mund të shfaqen probleme me përmbytje të lokalizuara, në varësi të gjëndjes së kanalizimeve. Në lumenjtë Drin-Buna, Liqeni i Shkodrës dhe Drini i Lezhës pritet një rritje e prurjeve”, njofton IGJEUM.

Edhe Ministria e Mbrojtjes kërkoi nga autoritetet vendore të marrin masa paraprake për të shmangur dëmet që mund të shkaktojnë përmbytjet.

“Agjencia e Mbrojtjes Civile u kërkon strukturave të pushtetit vendor të marrin masat e nevojshme për kontrollin e vazhdueshëm të sistemeve të kanaleve kulluese, të monitorojnë vazhdimisht gjendjen e argjinaturave të lumenjve, digave të ujëmbledhësve dhe të shkarkuesve katastrofikë, të kontrollojnë funksionalitetin e hidrovorëve si dhe të mbajnë në gatishmëri kapacitetet logjistike dhe burimet njërëzore të forcave operacionale për përballimin e çdo situate të mundëshme”, thuhet në njoftimin e MM.

Të fundit