Flash News

E-TJERA

Raporti i OKB: Shqipëria renditet e treta me diasporën më të madhe në botë

Raporti i OKB: Shqipëria renditet e treta me diasporën më të

Një raport i OKB ka shpallur listën e vendeve me diasporën më të madhe në botë.

Shqipëria renditet vendi i tretë me diasporën më të madhe në botë. Sipas të dhënave të raportit, 30.7% e popullsisë shqiptare jeton jashtë vendit.

Në rajonet ku vendet e vogla janë të zakonshme, dhe si faktor shtohet largësia. Nga të gjitha vendet sovrane me të paktën 750,000 banorë, kombi i Karaibeve, Guajana kishte pjesën më të rëndësishme të popullsisë së saj të lindur në vend - 36.4% - që jetonte jashtë vendit.

Polinezia ishte rajoni me përqindjen më të lartë të diasporës në 2020, me 28.%, e ndjekur nga Karaibet me 17.7%.

Një grup tjetër kombesh që zakonisht shfaqet në mesin e vendeve me diaspora më të gjera janë ato në Evropën Lindore dhe në Ballkan. Pas rënies së komunizmit në fillim të viteve 1990, shumë njerëz u larguan në kërkim të mundësive më të mira ekonomike, për shembull, Evropa Perëndimore.

Luftërat e përgjakshme civile në vitet në vijim i shtuan këto efekte në disa vende. Kjo shihet sot në Bosnje dhe Hercegovinë, ku 34% e popullsisë jeton jashtë vendit.

Vendet e përfshira aktualisht ose kohët e fundit në luftë kanë gjithashtu diaspora të mëdha. Kjo vlen për Sirinë, ku rreth 30% e popullsisë prej 28 milionë banorësh tani jetojnë jashtë vendit, si dhe Sudanin e Jugut (21%).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Statista (@statista)

Të fundit