Flash News

E-TJERA

Raporti për Rajonin/ Shqipëria pëson rënie në indeksin e demokracisë, Mali i Zi përparon

Raporti për Rajonin/ Shqipëria pëson rënie në indeksin

Mali i Zi përmirësoi demokracinë e tij në vitin 2023, Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina nuk panë ndryshime, ndërsa Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut ranë, sipas Indeksit të Demokracisë 2023 të publikuar javën e kaluar nga Economist Intelligence Unit.

Në një shkallë nga 0 në 10, Mali i Zi shënoi 6.67, rezultati më i mirë në Ballkanin Perëndimor. Pasohet nga Serbia me 6.33, Shqipëria me 6.28, Maqedonia e Veriut me 6.03 dhe Bosnja dhe Hercegovina me 5.0. Kosova nuk është përfshirë në Indeks, shkruan european western balkans

Për t'u kualifikuar për një "demokraci të plotë", një vend duhet të ketë një rezultat midis 8 dhe 10, ndërsa një pikë midis 6 dhe 8 tregon një "demokraci me të meta". Mali i Zi, Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë “demokraci me të meta”, ndërsa Bosnja dhe Hercegovina është një “regjim hibrid”, sipas klasifikimit të Economist Intelligence Unit.

Prandaj, Mali i Zi renditet i 52-ti në botë, duke përparuar 9 vende në krahasim me vitin 2022. Serbia renditet e 64-ta, që është gjithashtu një përmirësim me 4 vende, megjithëse rezultati i tij i përgjithshëm nuk ndryshoi, që do të thotë se lëvizja u shkaktua nga ndryshimet në vendet e tjera.

Shqipëria renditet e 66-ta në botë, dy vende pas Serbisë, ndërsa Maqedonia e Veriut ndan vendin e 72-të me Papua Guinenë e Re. Bosnja dhe Hercegovina është e 94-ta në botë për sa i përket indeksit të demokracisë.

Mali i Zi rriti rezultatin e tij me 0.22, duke e bërë atë një nga "performuesit më të mirë" në vitin 2023, krahas Beninit, Tanzanisë, Angolës dhe Maltës, tregon Indeksi.

Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina nuk panë ndryshime në rezultatet e tyre në krahasim me vitin 2022.

Ndërkohë, Shqipëria humbi 0.13 pikë krahasuar me vitin 2022, ndërsa Maqedonia e Veriut shënoi një rënie pak më të ulët prej 0.07.

Raporti nuk jep shpjegime individuale për ndryshimet e pikëve të vendeve.

Indeksi i Demokracisë bazohet në pesë kategori: procesi zgjedhor dhe pluralizmi, funksionimi i qeverisë, pjesëmarrja politike, kultura politike dhe liritë civile.

 

Të fundit