Flash News

E-TJERA

Raporti: Si kontrollohet trafiku i drogës nga bandat shqiptare në tregjet e BE, rol kyç Porti i Durrësit

Raporti: Si kontrollohet trafiku i drogës nga bandat shqiptare në

Ndikimi i grupeve dhe bandave shqipfolëse të drogës po vjen gjithnjë e më shumë në rritje në vendet e Bashkimit Evropian, sipas raportit “Kërcënimet shëndetësore dhe të sigurisë të lidhura me drogën në Ballkanin Perëndimor”, nga EMCCDA.

Rajoni i Ballkanit Perëndimor shtrihet në kryqëzimin e disa rrugë kryesore të trafikut të drogës. Kanabis, kokainë, heroine dhe droga sintetike futen kontrabandë Brenda dhe jashtë rajonit.

Raporti vë në dukej se infrastruktura e lidhur me vendet e unionit është shfrytëzuar gjithnjë e më shumë nga bandat e Ballkanit Perëndimor, “ku disa rrjetet tani duket se janë të përfshirë në të gjithë zinxhiri i furnizimit, nga prodhimi në Amerikën e Jugut dhe importimi në BE, si me shumicë ashtu edhe në vend shpërndarja.”

EMCCDA thekson se kërkesa e madhe për drogë dhe fitimet e larta nga trafikimi, janë arsyet kyçe që kanë inkurajuar grupet shqiptare të drogës për t’u përfshirë në trafikimin e paligjshëm.

“Rrjetet kriminale të Ballkanit Perëndimor kanë një të rëndësishme ndikim në sigurinë, qeverisjen dhe sundimin e ligjit në Rajon. Disa nga këto rrjete duket se janë gjithashtu aktive në BE, me përfshirje në prodhim, trafik dhe shpërndarja e barnave. Rrjetet e organizuara kriminale nga Ballkani Perëndimor duket se janë polikriminale, shpesh të angazhuara kryesisht në trafikun e drogës, por edhe në aktivitete të tjera të paligjshme, duke përfshirë kontrabandën e armëve, trafikimin e qenieve njerëzore dhe pastrimin e parave”, thotë raporti.

Roli dhe ndikimi i rrjeteve kriminale të BP në tregjet e drogës në BE

Rrjete kriminale nga Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi dhe Serbia janë përfshirë në një gamë të gjerë aktivitetesh kriminale, duke përfshirë vjedhjen e makinave dhe mallrave të tjera luksoze. Grupet nga Shqipëria raportohet se kanë zhvilluar një reputacion për grabitjen e pronave dhe makinave luksoze në Evropën Perëndimore

Gjithashtu, sipas raporti, ka të dhëna se rrjetet kriminale shqiptare janë përfshirë së fundmi në trafikun e gjerë të drogës, përfshirë lidhjet e ngushta ma mafien italiane ‘Ndrangheta’.

Përfshirja në trafikun e kokainës duket se ka qenë a ndryshues i lojës për rrjetet e Ballkanit Perëndimor, duke çuar në shfaqja e tyre si lojtarë kyç në tregun e drogës në BE. Këto grupe kanë rritur gradualisht përfshirjen e tyre në tregtinë e kokainës dhe tani po orkestrojnë operacione trafikimi nga Amerika Latine direkt në portet evropiane.

Përfshirja e tyre në trafikimin e kokainësi ka orientuar në dy pika strategjike për transportin e lëndës narkotike, në Belgjikë dhe Holandë. Zgjedhja e këtyre dy vendeve është ndoshta për shkak të rolit qendror që portet e Antwerp dhe Roterdam tani luajnë në importimin e drogës BE-së.

Grupet e Ballkanit Perëndimor tani duket se janë gjithashtu aktorë të rëndësishëm në tregjet e kokainës, heroinës dhe kanabisit të vendeve të tjera të Evropës, si Gjermania, Italia, Spanja, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar.

Çmimet e kanabisit

Bazuar në të dhënat e disponueshme, çmimi mesatar i shitjes me pakicë i kanabisit bimor në rajon ndërmjet viteve 2018 dhe 2020 ishte rreth 6 euro për gram, ku Shqipëria kishte çmimin mesatar më të ulët (4 euro/g) dhe Serbia më të lartë (7.4 euro/g). Përdoruesit mund të blejnë kanabis bimor në sasi që variojnë nga 0.8 deri në 1.2 gram për një minimum prej 4 euro në Shqipëri – ku mund të blihet edhe 10 gram me një çmim të zbritur prej rreth 30 euro.

Rritja e rolit të porteve të Ballkanit Perëndimor

Disponueshmëria e kokainës në BE është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, me sasi rekord që janë kapur në Evropë çdo vit që nga viti 2017. Edhe pse ka pasur disa konfiskime të mëdha të drogës në rajonin e Ballkanit Perëndimor në të kaluarën, të dhënat vazhdojnë të sugjerojnë se, në përgjithësi, kontrabanda e kokainës në rajon është shumë e kufizuar në shkallë kur krahasohet me vendet kryesore të BE-së.

Të dhënat paraprake të konfiskimeve në 2021 dhe 2022 tregojnë se roli i luajtur nga portet detare në rajonin e Ballkanit Perëndimor, veçanërisht në Shqipëri dhe Mal të Zi, mund të jetë në rritje.

Për shembull, raportet e mediave tregojnë se në portin e Durrësit, në Shqipëri, 143 kilogramë kokainë u kapën në prill 2021 dhe 119 kilogramë në dhjetor 2021 (Java Neës, 2022. Në mënyrë të ngjashme, në portin e Tivarit, Mali i Zi, 1.4 ton u kapën në gusht 2021 dhe një sekuestrim prej 500 kilogramësh u raportua në janar 2022. Kosova kapi një ngarkesë prej 400 kilogramësh kokainë në maj 2021, pasi ajo ishte kontrabanduar përmes portit shqiptar të Durrësit.

Dokumenta bashkëngjitur

Të fundit