Flash News

E-TJERA

Rënia e lindjeve, kambanë alarmi, sociologu: Shqipëria së shpejti pa popullësi

Rënia e lindjeve, kambanë alarmi, sociologu: Shqipëria së

Viti që lam pas regjistroi dhe vitin me nurmin më të ulët të lindjeve në tre dekadat e fundit, konkretisht 22 mijë foshnje erdhën në jetë. E nëse e krahasojmë me vitin 2022, shifrat tregojnë një rënie me thuajse 10%.

Sociologu Gëzim Tushe, duke marrë në analizë situatën, thotë se rënia e lindjeve është një kambanë alarmi.

“Nuk është vetëm problem demografik. Është një kambanë alarmi, rënia e numrit të popullsisë, rënia e numrit të , rritja e jetëgjatësisë, po ndikojnë negativisht”, tha sociologu Tushe.

Nëse situata do të vazhdojë me këto ritme, në 10 vitet e ardhshme, parashikimet nuk janë të lira.

“Duket se shoqërisë shqiptare po fillon ti mungojë popullata, po fillon ti mungojë shoqëria”, tha ai.

Sociologu vë theksin, se ndikim negativ që pasohet nga reduktimi i fuqisë punëtore evidentohet në skemën e pensioneve.

Nëse rënia e lindjeve dhe emigracioni i të rinjve do të vijojnë me këto ritme, popullsia e Shqipërisë sipas projeksioneve të bëra nga kombet e bashkuar.

 

Të fundit