Flash News

E-TJERA

Rezoluta për Srebrenicën, shoqatat boshnjako-amerikane letër politikës shqiptare: Përkrahët kriminelët, korrigjohuni!

Rezoluta për Srebrenicën, shoqatat boshnjako-amerikane letër

Shoqata Kombëtare Boshnjako-Amerikane (BANA) dhe Instituti për Kërkime të Gjenocidit - Kanada (IGK) i kanë dërguar një letër të hapur drejtuesve më të lartë të politikës shqiptare pasi dje kuvendi i Shqipërisë ka rrëzuar me votat e shumicës socialiste një rezolutë të paraqitur nga një grup deputetësh demokratë, ku kërkohej njohja e masakrës së Srebrenicës si genocid. 

Në letër, shoqatat e cilësojnë si një akt të turpshëm këtë qëndrim, dhe se deputetët që votuan u pozicionuan krah kriminelëve që shkaktuan masakrën.

Për këtë, shoqatat i kërkojnë kuvendit që të korrigjojë këtë akt, që e cilësojnë si gabimin më të madh njerëzor.

Letra e plotë:

- Ilir Meta, Presidenti i Republikës së Shqipërisë

Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

- Lindita Nikolla, Kryetar i Kuvendit të Republikës së Shqipërisë

- Deputetët shqiptarë që votuan kundër rezolutës për gjenocidin ndaj boshnjakëve në Srebrenicë

Tema: Letër proteste për aktin e turpshëm dhe antiqytetërues të refuzimit të rezolutës për “Njohjen e gjenocidit në Srebrenicë, Bosnje-Hercegovinë” nga shumica e deputetëve të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë.

E nderuara kryesi e Republikës së Shqipërisë,

Shoqata Kombëtare Boshnjako-Amerikane (BANA) dhe Instituti për Kërkime të Gjenocidit - Kanada (IGK) po ju dërgojnë një letër proteste në lidhje me aktin e turpshëm dhe anti-civilizues të refuzimit të rezolutës për "Njohjen e Gjenocidit në Srebrenicë, Bosnjë dhe Hercegovinë" nga shumica e deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë.

Ne anëtarët e BANA-s dhe IGK-së, me origjinë nga Bosnja, Kosova, Sanxhaku, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia dhe Shqipëria, që kemi vuajtur në të kaluarën dhe kemi kaluar nëpër regjime ushtarake dhe policore antiboshnjake dhe antishqiptare dhe që i kemi mbijetuar Agresioni serbo-malazez dhe kroat, ndërmarrja e përbashkët kriminale dhe gjenocidi i viteve 1990, jemi thellësisht të lënduar nga procesi i votimit në organin më të lartë shtetëror - Kuvendin e Shqipërisë, sa ka kaq shumë keqkuptim, pandjeshmëri dhe arrogancë politike ndaj së keqes, gjenocidit ndaj fëmijëve boshnjakë, të rinj, civilë në përgjithësi në Srebrenicë, Podrinje, Bosnjë dhe Hercegovinë.

Të nderuar përfaqësues politikë të Republikës së Shqipërisë,

E gjithë bota demokratike është e tmerruar nga gjenocidi serb i kryer kundër boshnjakëve në Srebrenicë në korrik 1995, në "Zonën e Mbrojtur të OKB-së". Theksojmë se gjykatat më të larta ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë dhe Tribunali i Hagës kanë vendosur, qartë dhe pa mëdyshje, se gjenocidi kundër boshnjakëve ishte planifikuar mirë nga lidershipi politik dhe ushtarak, i cili urdhëroi dhe kryente ushtrinë dhe policinë, formacionet e parashtetit të Republikës Srpska, brenda shtetit të njohur ndërkombëtarisht dhe sovran të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Republika e Serbisë është vendi i parë në botë që dënohet për mosparandalimin e gjenocidit ndaj boshnjakëve në Srebrenicë. E gjithë udhëheqja politike dhe ushtarake serbe e Bosnjës u dënua gjithashtu me burgim të përjetshëm dhe dekada burgim, të udhëhequr nga kriminelët e nivelit të lartë të luftës Radovan Karaxhiç dhe Ratko Mlladiç.

Gjithashtu, Kombet e Bashkuara kanë pranuar se gjenocidi i Srebrenicës është gabimi i tyre më i madh që nga fillimi i tij. Kongresi i Shteteve të Bashkuara dhe Parlamenti i Kanadasë miratuan rezoluta në të cilat dënonin qartë gjenocidin serb kundër boshnjakëve në Srebrenicë. Për më tepër, në vitin 2009, Parlamenti Evropian miratoi një rezolutë për Srebrenicën që dënonte gjenocidin e boshnjakëve, e ndjekur nga miratimi i një rezolute nga një numër shtetesh evropiane, madje edhe ballkanike.

Fatkeqësisht, deputetët e Shqipërisë, të udhëhequr nga kryeministri Edi Rama, shumica parlamentare, pra deputetët e Partisë Socialiste të Shqipërisë, votuan kundër rezolutës për “Njohjen e gjenocidit në Srebrenicë të Bosnjë-Hercegovinës”.

Të nderuar përfaqësues politikë të Republikës së Shqipërisë, Me këtë akt ata goditën brutalisht të vërtetën, drejtësinë dhe të gjitha viktimat e gjenocidit në Srebrenicë dhe Bosnje-Hercegovinë, ndërsa ju me vetëdije u vutë në anën e kriminelëve të ashpër serbë të luftës dhe krimeve planetare që ata bënë kundër boshnjakëve.

Shoqata Kombëtare Boshnjako-Amerikane dhe Instituti i Kërkimeve të Gjenocidit të Kanadasë, përveç dënimit të një akti të tillë të turpshëm, si dhe nga respekti për viktimat e gjenocidit, respekti për shtetin e Bosnje-Hercegovinës dhe lidhjet miqësore të Shqipërisë dhe Boshnjakëve, ne ju ftojmë të korrigjoni gabimin tuaj të madh njerëzor, moral, politik e shtetëror; për të kërkuar falje publike dhe për të kërkuar falje nga nënat e Srebrenicës, fëmijët e mitur të të cilëve u ndanë prej tyre, pas përdhunimeve brutale masive, abuzimeve, në kolona u masakruan dhe u vranë para syve të gjithë botës.

Pas votimit të rezolutës për gjenocidin serb ndaj boshnjakëve në Srebrenicë, ftojmë Presidentin, Kryeministrin dhe gjithë Kuvendin e Shqipërisë, në krye me Presidentin, të vizitojnë Qendrën Përkujtimore të Viktimave të Gjenocidit Potocari - Srebrenicë. Këtu do të takoni disa nga viktimat e gjenocidit, me objektivat e 6671 viktimave, të cilëve u identifikuan dhe iu dha një varr, emër dhe objektiv.

Ky nuk është numri përfundimtar. Eshtrat e viktimave të gjenocidit, të cilët u copëtuan nga kriminelët serbë me urdhër të autoriteteve në Beograd dhe Banja Luka, të gërmuara nga ekskavatorët dhe të fshehura në shkëmbinjtë boshnjakë, janë ende duke u kërkuar. Pra, eshtrat e një viktime janë gjetur në pesë ose më shumë varre masive, gjë që flet për qëllimin e regjimit kriminal të Serbisë së Madhe për të fshehur provat dhe kjo vlen edhe sot.

Vëmë re se 250 viktima u varrosën në varrezat lokale me vendim të familjarëve të mbijetuar.

Të nderuar përfaqësues politikë të Republikës së Shqipërisë,

Miqësia boshnjako-shqiptare është aq e fortë sa veprime të tilla të papjekura dhe jodemokratike të deputetëve vetëm sa mund ta forcojnë atë. Prandaj ju ftojmë të flisni dhe votoni për viktimat e gjenocidit serb ndaj boshnjakëve ashtu siç mendon populli, dhe jo për hir të proklamatave politike dhe pasardhësve të kasapit ballkanik Millosheviq, si Aleksandar Vuçiq, i cili farkëtoi zanatin kriminal me krimineli i luftës Vojislav Sheshelj, gjithçka për të larguar vëmendjen nga përgjegjësia e Serbisë, e cila pas të gjitha të këqijave të luftës së viteve '90, tani është një strehë për kriminelët më të ashpër të luftës dhe që nxit serbët e Bosnjës në separatizëm dhe zhdukja e Bosnjë dhe Hercegovinës.

Presim që të na informoni për procedurën e rezolutës së votuar në Kuvendin e Republikës së Shqipërisë dhe të qëndroni pa mëdyshje në krah të Bosnje-Hercegovinës.

Të fundit