Flash News

E-TJERA

Samiti në Tiranë/ AP: Zgjerimi kthehet në axhendën e BE-së. Ekspertet: Asnjë nga vendet s’është afër integrimit

Samiti në Tiranë/ AP: Zgjerimi kthehet në axhendën e

Lufta në Ukrainë e ka vënë në krye të axhendës zgjerimin e Bashkimit Evropian, ndërsa zyrtarët nga Ballkani Perëndimor dhe liderët e BE-së mblidhen të martën për një samit që synon të rigjallërojë procesin, shkruan AP.

Komisioni Ekzekutiv i BE-së i ka premtuar vazhdimisht Shqipërisë, Bosnjës, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë se e ardhmja e tyre është brenda bllokut. Por përparimi i gjashtë shteteve për integrimin në BEka ngecur vitet e fundit.

BE-ja pranoi për herë të fundit një anëtar të ri, Kroacinë, e cila është gjithashtu pjesë e Ballkanit në 2013. Para kësaj, Bullgaria dhe Rumania u bashkuan në vitin 2007. Me tërheqjen e Mbretërisë së Bashkuar në 2021, BE tani ka 27 vende anëtare.

Megjithëse ndasitë mes tyre për ritmin e bisedimeve të pranimit dhe disa çështje të ndërlikuara dypalëshe mbeten, zyrtarët e BE-së mendojnë se është më e rëndësishme se kurrë të bëhet e qartë se gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor i përkasin familjes evropiane, në mënyrë që ata të mos kthehen në zhgënjim ndaj Rusisë apo Kinës.

Por problemi për vendet në pritje është se BE-ja nuk i ka konsideruar ekonomitë dhe institucionet e tyre politike të gatshme për integrim në tregun e përbashkët të BE-së të tregtisë së hapur dhe idealeve demokratike perëndimore.

"Asnjë nuk është afër anëtarësimit në BE. Të gjithë ata duhet të kapërcejnë pengesa thelbësore për të përmbushur kriteret e Kopenhagës, të cilat përcaktojnë standardet e BE-së për institucione të forta demokratike, një ekonomi tregu funksionale dhe aftësinë për të marrë përsipër detyrimet e anëtarësimit”, tha Luigi Scazzieri, një studiues në Qendrën për Reformën Evropiane, një institut kërkimi me qendër në Londër.

Diskutimet në takimin e së martës në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, pritet të fokusohen gjithashtu në efektet negative për energjinë dhe sigurinë ushqimore nga lufta e Rusisë në Ukrainë.

Të fundit