Flash News

E-TJERA

“Shija dhe nuhatja mund të mos kthehen deri në 5 muaj pas infektimit me Covid”

“Shija dhe nuhatja mund të mos kthehen deri në 5 muaj pas

“Njerëzit me Covid-19 mund të humbasin nuhatjen dhe shijen e tyre deri në pesë muaj pas infektimit”, sipas një studimi paraprak që do të paraqitet në takimin e 73-të vjetorit të Akademisë Amerikane të Neurologjisë.

"Ndërsa Covid-19 është një sëmundje e re, studimi i mëparshëm tregon se shumica e njerëzve humbasin nuhatjen dhe shijen e tyre në fazat e hershme të sëmundjes," tha autori i studimit Johannes Frasnelli, i Universitetit të Quebec në Kanada.

Studimi përfshiu 813 punonjës të kujdesit shëndetësor të cilët rezultuan pozitivë me Covid-19. Secili person plotësoi një pyetësor në internet dhe një provë në shtëpi për të vlerësuar shqisat e tyre të shijes dhe nuhatjes mesatarisht pesë muaj pas diagnozës.

 Ata vlerësuan shqisat e tyre të shijes dhe nuhatjes në një shkallë nga 0 në 10. Zero nënkuptonte asnjë ndjesi, ndërsa 10 nënkuptonte një ndjenjë të fortë të shijes ose nuhatjes.

Një total prej 580 njerëz humbën nuhatjen e tyre gjatë infektimit. Nga ky grup, 297 pjesëmarrës ose 51%, thanë se ende nuk e kishin rigjetur nuhatjen e tyre pesë muaj më vonë, ndërsa 134 persona, ose 17%, kishin humbje të vazhdueshme të nuhatjes kur vlerësoheshin me testin në shtëpi.

Një total prej 527 pjesëmarrësish humbën ndjesinë e tyre të shijes gjatë fillimit të infektimit. Nga ky grup, 200 njerëz ose 38%, thanë se ata ende nuk kishin rifituar sensin e tyre të shijes pesë muaj më vonë, ndërsa 73 persona ose 9%, kishin këmbëngulur në humbjen e shijes kur vlerësohet me provën në shtëpi.   

"Rezultatet tona tregojnë se një ndjesia e nuhatjes dhe shijes mund të vazhdojë për njëkohë të gjatë edhe pas shërimit. Kjo thekson rëndësinë e ndjekjes së personave që janë infektuar dhe nevojën për kërkime të mëtejshme për të zbuluar shkallën e problemeve neurologjike që lidhen me Covid-19”, tha Frasnelli.

Ditari politik

Të fundit