Flash News

E-TJERA

Shkrirja e Albanologjisë, Fuga: Pse Rama mbështet atë që kërkon Gjinushi?

Shkrirja e Albanologjisë, Fuga: Pse Rama mbështet atë që

Akademiku Artan Fuga, ka folur në lidhje me shkrirjen e Qendrës së Studimeve Albanologjike dhe përfshirjen e saj brenda Akademisë së Shkencave.

I ftuar në një lidhje skype në News24, Fuga u shpreh se nuk ka qenë Akademia ajo që ka lindur Albanologjinë, por e kundërta.

Ai ka prekur edhe pjesën e buxhetit, për të cilën sqaroi se nuk është normale që alokimi të bëhet vertikalisht, nga qeveria nëpërmjet ministrive dhe Institucioneve, por me anë të projekteve.

Ndër të tjera Fuga shprehet se Rama ka ndryshuar ligjet, duke plotësuar kërkesat e Gjinushit.

Artan Fuga: Argumentet për të shkrijë Qendrën Albanologjike kanë pasur këto 2-3 vite që ka nisur kjo ide dhe janë përpunuar argumentet. Dihet që Akademia e ka kërkuar para disa vitesh një gjë të tillë.Ka qenë një strategji e kryesisë së Akademisë për ta përthithur.

Argumenti i parë ka qenë ta kthejmë Albanologjinë në origjinë. Argumenti im është të mos sakatojmë historinë.

Nuk ka qenë Akademia që ka lindur albanologjinë por është e kundërta. Albanalogjia edhe pas Luftës së Dytë Botërore është zhvilluar jashtë Akademisë.

Logjika që të dyja janë bashkë nuk qëndron. Dua të sqaroj një gjë të një apo disa spekullantëve që pa njohur historinë e shkencës shqiptare sepse është jashtë tij, thotë që në 2008 isha unë që frymëzova heqjen e instituteve nga ASH.

Nuk ka lidhje fare.

Me letrën për Ramën i thoja që nëse duhen argumente të tjerë jam i gatshëm t’i jap.

Kërkova edhe një takim me kryeministrin.

Ideja ime është që Akademia me ligjin e përbërjen ë ka nuk plotëson detyrat për 3 detyra të mëdha. Fjalori i Enciklobedisë, Fjalori Gjuhësh Shqipe dhe Historia e Shqiptarëve.

Thuhet që ky bashkim behet të plotësohet kjo detyrë. Pra kam pasur të drejtë kur thoja nuk i plotëson dot detyrat.

Akademia nuk është institut shkencor, as departament, është shkencë mbi shkencën.

Pse zoti Rama mbështet atë që kërkon Gjinushi, ka ndryshuar edhe ligjet? Ka detyrime politike ndaj ti?

Jemi dakord që kanë ndryshuar ligjet në të mirë të karrierës së kryetarit? Ky bashkim u bë, zonja Kushi ka dërguar ekipe, por në origjinë ka qenë dëshirë e shprehur nga Akademia për të përthithur Akademinë Albanologjike. Kur ka një kërkesë dhe më pas gjen të meta të cilat thua nuk do rregullohen me asnjë masë, e bashkon me Akademinë e Shkencave që e ka kërkuar këtë gjë.

Nuk jam në gjendje të them pse Rama i miraton këto kërkesa. Prej vitesh i kërkoj një takim dhe nuk pranon të dëgjojë zëra të tjera.

Të fundit