Flash News

E-TJERA

Shqipëria një “demokraci me të meta”, Mali i Zi me perfomancën më të mirë në Ballkanin Perëndimor

Shqipëria një “demokraci me të meta”, Mali i Zi me

Mali i Zi ka përmirësuar demokracinë për vitin 2023, Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina nuk panë ndryshime, ndërsa Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut pësuan rënie, sipas Indeksit të Demokracisë 2023 të publikuar nga Economist Intelligence Unit.

Në rajonin e Ballkanit Perëndimor, Mali i Zi regjistron performancën më të mirë me 6.67 në një shkallë nga 0 deri në 10. Mali i Zi pasohet nga Serbia me 6.33, Shqipëria me 6.28, Maqedonia e Veriut me 6.03 dhe Bosnja dhe Hercegovina me 5.0, shkruan European Western Balkans.

Ndërsa Kosova nuk është përfshirë në Indeks.

Për t'u kualifikuar për një "demokraci të plotë", një vend duhet të ketë një rezultat midis 8 dhe 10, ndërsa një pikë midis 6 dhe 8 tregon një "demokraci me të meta". Mali i Zi, Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë “demokraci me të meta”, ndërsa Bosnja dhe Hercegovina është një “regjim hibrid”, sipas klasifikimit të Economist Intelligence Unit.

Mali i Zi renditet i 52-ti në botë, duke përparuar 9 vende në krahasim me vitin 2022. Serbia renditet e 64-ta, që është gjithashtu një përmirësim me 4 vende, megjithëse rezultati i tij i përgjithshëm nuk ndryshoi, që do të thotë se lëvizja u shkaktua nga ndryshimet në vendet e tjera. rezultatet e vendeve.

Shqipëria renditet e 66-ta në botë, dy vende pas Serbisë, ndërsa Maqedonia e Veriut ndan vendin e 72-të me Papua Guinenë e Re. Bosnja dhe Hercegovina është e 94-ta në botë për sa i përket indeksit të demokracisë.

Mali i Zi rriti rezultatin e tij me 0.22, duke e bërë atë një nga "performuesit më të mirë" në vitin 2023, krahas Beninit, Tanzanisë, Angolës dhe Maltës, tregon Indeksi.

Ndërkohë, Shqipëria humbi 0.13 pikë krahasuar me vitin 2022, ndërsa Maqedonia e Veriut shënoi një rënie pak më të ulët prej 0.07.

Të fundit