Flash News

E-TJERA

Shqiptarët me Covid-19 ‘mbushin’ spitalet e Janinës, hilja që përdorin kur kalojnë kufirin: Shofer, ndal këtu, kam dhimbje në zemër!

Shqiptarët me Covid-19 ‘mbushin’ spitalet e Janinës, hilja

Situata epidemiologjike e Janinës ndikohet ndjeshëm nga pacientët e ardhur nga Shqipëria, të cilët po trajtohen në spitalet e rajonit.

Kjo mbështetet në një deklaratë të Guvernatorit Rajonal të Epirit Alekos Kachrimanis, shkruan epiruspost.gr.

Fakti që Janina hyri dje në zonën e "kuqe", guvernatori i Epirit, thotë se këtu ka ndikuar numri i madh i pacientëve me koronavirus nga Shqipëria.

Siç shkruan epiruspost.gr, komiteti i epidemiologëve sugjeroi të Mërkurën një bllokim të përgjithshëm për Janinën. Vendimet përfundimtare pritet të merren nga Komiteti i Sëmundjeve Infektive të Premten pasdite.

Guvernatori Rajonal i Epirit në deklaratën e tij me shkrim thekson se Njësia Rajonale e Janinës kishte arritur të kontrollonte përhapjen e koronavirusit, falë kontrolleve të strukturuara, sistematike në komunitet, institucione, spitale, vende publike dhe shumë biznese.

Me hapjen graduale të shkollave dhe tregjeve, Epiri tregoi një rritje të vogël të rasteve, shumë më të vogla krahasuar me pjesët e tjera të vendit.

"Është fakt që ka pasur disa ankesa për mosrespektim të masave, të cilat kanë krijuar shpërthime të sëmundjes. "Të gjithë ata janë kontrolluar dhe vazhdojnë të kontrollohen nga ndjekja sistematike, e cila kryhet në mënyrë shteruese nga Shërbimet e Shëndetit dhe Mbrojtjes Civile të Epirit", thekson ai.

Në deklaratën e tij, Z. Kachrimanis thekson qartë se situata epidemiologjike e rajonit ndikohet nga transferimet e bëra nga Shqipëria.

"Sidoqoftë, barra epidemiologjike në Janinë javët e fundit është kryesisht për shkak të faktorëve të jashtëm dhe veçanërisht nga transferimet totale dhe pranimet në spitale të pacientëve nga Shqipëria fqinje, të cilat vendosen dhe miratohen nga Ministria e Punëve të Jashtme.

Sot 50% e pacientëve të trajtuar në Njësitë e Sëmundjeve Infektive të spitaleve të Janinës vijnë nga Shqipëria, nga vijnë të gjithë pacientët e trajtuar në Njësitë e Kujdesit Intensiv ”, tha ai.

"Hilja" me testet e false negative

"Shofer, ndal këtu, unë kam një dhimbje në zemër dhe nuk ndihem mirë". Me këtë frazë klishe, dhjetëra shtetas shqiptarë që janë diagnostikuar në atdheun e tyre pozitiv me Covid-19, kalojnë kufirin me një test të rremë negativ dhe arrijnë të trajtohen në Spitalin Universitar të Janinës, siç u zbulua sot për protothema.gr nga Kryetari i Dhomës, Ioannis Dimitris Dimitriou.

"Sapo kalojnë kufirin, ata i thonë shoferit të autobusit se nuk po ndihen mirë dhe se po përjetojnë dhimbje në zemër, me qëllim që shoferi t'i çojë direkt në Qendrën Shëndetësore Delvinaki (një fshat afër kufirit me Shqipërinë) ) Aty ata i nënshtrohen një testi të shpejtë i cili natyrisht është pozitiv ”, shton kryetari i Dhomës.

I pyetur pse një shtetas shqiptar duhet të ndjekë këtë procedurë dhe të mos zgjedhë të mjekohet në një nga spitalet e vendit të tij, Z. Dimitriou shpjegon: "Por për arsyen e thjeshtë se në atdheun e tyre politika e qeverisë ndaj pandemisë, është praktikisht jo- ekzistuese "Gjithçka është e hapur, pa kontroll dhe në rast se përjetoni simptoma të rënda, gjithçka që ato ofrojnë është një aparat për frymëmarrje dhe mbyllje në shtëpi, kështu që ka kuptim që ata të kërkojnë trajtim në spitalet greke."

Ditari politik

Të fundit