Flash News

E-TJERA

Shqiptarët renditen në top 10-shen e prindërve me origjinë të huaj që lindin në Britani

Shqiptarët renditen në top 10-shen e prindërve me origjinë

Shqiptarët janë renditur në top 10-shen e prindërve me origjinë të huaj që lindin në Britaninë e Madhe.

‘Daily Mail’ ka sjellë të dhënat e Zyrës Kombëtare të Statistikave që tregojnë se më shumë se 3 mijë foshnja kanë lindur në Britani vitin e kaluar nga nëna me origjinë nga Shqipëria.

Shifrat kanë ngritur pikëpyetje për madhësinë e vërtetë të popullsisë shqiptare në Britaninë e Madhe, e cila sipas shifrave zyrtare është më pak se 50,000.

“Shqipëria u zhvendos për herë të parë në dhjetë vendet më të zakonshme të lindjes si për nënat jo të lindura në Mbretërinë e Bashkuar, ashtu edhe për baballarët jo të lindur në Mbretërinë e Bashkuar,” tha ONS.

Ndër nënat, Shqipëria u bë vendi i dhjetë më i zakonshëm, nga vendi i 41-të i një dekade më parë. Dhe midis baballarëve ai u bë vendi i tetë më i zakonshëm, nga vendi i 36-të një dekadë më parë.

Ish-ministri i zyrës së brendshme, Sir John Hayes hodhi dyshime mbi numrin  evërtetë të emigrantëve shqiptarë që jetojnë ilegalisht ose me një vizë në Britani.

“Është e çuditshme që duhet të ketë kaq shumë foshnje të lindur këtu nga prindër shqiptarë, duke pasur parasysh statistikat zyrtare për numrin e tyre. Mbetet duke pyetur nëse një numër i madh i shqiptarëve janë këtu ilegalisht ose nëse atyre u jepen viza me ndonjë mjet tjetër, dhe nëse po pse”, tha ish-ministri.

Shifrat e ONS për vitin 2019 vlerësuan se kishte vetëm 47,000 shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar duke i bërë ata kombësinë e 46-të më të zakonshme të lindur jashtë shtetit, nga të cilët 22,000 ishin femra.

Të dhënat e disponueshme të imigracionit nuk japin një shpjegim të qartë se pse Shqipëria është zhvendosur për herë të parë në dhjetë vendet e para më të zakonshme të lindjes për prindërit emigrantë.

Shpjegimet e mundshme për këtë përfshijnë vlerësimin e popullsisë së ONS që është shumë i ulët (për shembull për shkak të migrimit të parregullt ose reagimit të ulët ndaj sondazheve të qeverisë), ose që shqiptarët kanë më shumë gjasa të jenë në moshë riprodhuese dhe si rrjedhim të kenë më shumë fëmijë.

Të fundit