Flash News

E-TJERA

“S’pati shtysë nga partitë”/ Zgjedhjet e 24 majit pa votim elektronik, qeveria nuk e miratoi fondin

“S’pati shtysë nga partitë”/ Zgjedhjet e 24 majit pa

Nuk do të ketë votim elektronik në zgjedhjet vendore të 14 majit. Lajmin e konfirmoi kreu i KQZ-aë, Ilirjan Celibashi, i cili tha për mediat se nuk do të ketë ndryshime të Kodit Zgjedhor për zgjedhjet lokale.

Votimi elektronik do të realizohet vetëm në Vorë. KQZ kërkoi 37 milionë euro për të realizuar procesin e votimit elektronik edhe në 6 bashki të tjera, por fondi nuk iu dha nga qeveria. Ministria e Financave ka parashikuar vetëm 15 milionë euro për të përballuar koston e lokaleve të vitit 2023.

Celibashi u shpreh se nuk ka pasur shtysë nga ana e partive politike për ta zgjeruar votimin elektronik dhe tha se nëse vjen tani një sinjal pozitiv, koha është e pamjaftueshme për ta realizuar.

“Do të donim të dinim nëse është i mundur financimi i zhvillimit elektronik në këto 6 bashki, maksimumi mesi i muajit që vjen. Nëse paratë janë të mundura për KQZ, procesi i realizimit dhe prokurimit të pajisjeve kërkon kohë që nuk është e mjaftueshme.

Së fundmi nuk kam konstatuar një shtysë nga ana e partive politike, ka deklarime sporadike të përfaqësuesve për ta zgjeruar votimin elektronik, por s’ka një shtysë të fortë, dhe pse ka një lloj interesi. Nuk do të ketë ndryshime të minutës së fundit të Kodit Zgjedhor. Duket se nuk do të ndryshojë asgjë. Ne kemi një ligj zgjedhor që garanton proces të drejtë dhe të ndershëm”, tha Celibashi.

 

Të fundit