Flash News

E-TJERA

Britania "i trembet" një vale të re emigrantësh, Braverman shqetësohet për studimin në Kukës

Britania "i trembet" një vale të re emigrantësh,

Sekretarja e Brendshme britanike, Suella Braverman ka paralajmëruar për një valë të re emigrantësh shqiptarë që pritet të kalojnë Kanalin këtë verë, pavarësisht masave që qeveria ka marrë për ndalimin e tyre.

Braverman-it i është dorëzuar një studim i brendshëm, i porositur nga ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë, që tregon se gjysma e të rinjve shqiptarë duan të kalojnë Kanalin për në Britani këtë verë, raporton “The Telegraph”.

Sondazhi, i bazuar në 1,800 familje në Kukës, zona kryesore në Shqipërinë veriore për emigrantët, tregoi se gjysma e të rinjve të moshës 17 dhe 22 vjeç donin të linin atdheun e tyre dhe të vinin në Britani, pavarësisht nga rreziqet e kalimit të Kanalit.

Zbulimi nënvizon natyrën sezonale të migrimit të paligjshëm nga shqiptarët pasi rritja kryesore nga vendi nuk u materializua vitin e kaluar deri nga qershori deri në shtator, kur më shumë se 10,000 nga 12,000 shqiptarë kaluan Kanalin në 2022.

Kjo vjen pasi Rishi Sunak dhe Braverman përshëndetën një rënie prej 90 për qind të numrit të shqiptarëve që mbërrinin me varka të vogla deri më tani këtë vit si dëshmi se goditja e tyre ndaj varkave të vogla po funksiononte. Shifrat kanë rënë nga 2,165 në janar në qershor 2022, në 151 në pesë muajt e parë të 2023.

Braverman u tha deputetëve se qeveria "nuk ishte e vetëkënaqur" pavarësisht rënies së numrit dhe do të vazhdojë të monitorojë kalimet nga shqiptarët.

Home Office ka intensifikuar goditjen e saj ndaj shqiptarëve në dy muajt e fundit, duke ngritur një njësi prej 400 trupash për të përshpejtuar rreth 17,000 aplikime për azil. Sunak zbuloi të hënën se shkalla e suksesit për shqiptarët që kërkonin azil kishte rënë nga gati një në pesë (17 për qind) në dy për qind.

Ministrat po synojnë gjithashtu rreth 20,000 shqiptarë të tjerë që kanë hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse ata pranojnë se 70 deri në 80 për qind mund të jenë arratisur nga lirimi me kusht i imigracionit.

Ata gjithashtu kanë shtrënguar rregullat për skllavërinë moderne mes pretendimeve se ajo është shfrytëzuar nga emigrantët shqiptarë për të shmangur dëbimin. Që kur qeveria ngriti pragun për prova, Sunak tha se përqindja e kërkesave të refuzuara ishte trefishuar pothuajse nga 12 përqind në 42 përqind.

Të fundit