Flash News

E-TJERA

Të ardhurat në vend numëro, rreth gjysma e shpenzimeve mujore e familjeve shqiptare për ushqim

Të ardhurat në vend numëro, rreth gjysma e shpenzimeve mujore e

Në vitin 2021, shpenzimet mesatare mujore për konsum për një familje të përbërë mesatarisht nga 3.7 persona, janë 84.548 lekë. Pra vetëm 1,3 % më i lartë se në 2020-ën, çka tregon se të ardhurat e shqiptarëve nuk kanë ardhur në rritje.

Rritja e çmimeve të konsumit, në 2021-shin, krahasuar me vitin paraardhës është 2,0 %. Shqiptarët kanë rritur shpenzimet për arsim, kryesisht për kurse gjuhe dhe trajnimë. Kjo ndoshta lidhet edhe më faktin e rritjes së frikshme të emigracionit.

Ndërkohë ushqimet zënë peshën më të madhe, afro gjysmën e buxhetit (41,3 %) të shpenzimeve familjare.

Të ardhurat në vend numëro, rreth gjysma e shpenzimeve mujore e

Shpenzimet mujore për konsum sipas qarqeve

Në vitin 2021, qarku i Tiranës paraqet shpenzimet mesatare më të larta mujore për konsum. Një familje në qarkun e Tiranës shpenzon për konsum mesatarisht 99.416 lekë në muaj.

Qarqet që paraqesin shpenzimet mesatare më të larta për konsum, pas Tiranës, janë Korça me 83.591 lekë dhe Fieri me 80.752 lekë.

Me nivel më të ulët të shpenzimeve janë qarku i Kukësit me 71.636 dhe i Dibrës me 72.048 lekë në muaj për familje.

Por qarku i Kukësit ka shënuar rritje me rreth 2% krahësuar me vitin 2020. Qarku me numrin më të madh të anëtarëve për familje është Kukësi me 4,3 anëtarë, ndërsa Gjirokastra është qarku me numrin më të vogël të anëtarëve me 3,1 anëtarë.

Të ardhurat në vend numëro, rreth gjysma e shpenzimeve mujore e

Burimi: INSTAT

Të fundit