Flash News

E-TJERA

Të ardhurat për frymë/ Dy qarqet me nivelin më të lartë, Kukësi më i varfëri

Të ardhurat për frymë/ Dy qarqet me nivelin më të

Niveli i PBB-së për frymë ka shënuar rënie të ndjeshme përgjatë vitit 2020, raporton INSTAT. Ndikim të ndjeshëm ka patur pandemia, por edhe tërmeti që goditi vendin asokohe.

Rajoni i Veriut ka shënuar rënien më të lartë të PBB për frymë dhe është shumë larg mesatares së vendit, krahësuar me zonat e tjera.

Rajoni i veriut- rënie me 3.37 % dhe 19.76 % nën mesatare

Rajoni qendror- rënie me 2.30 % dhe 20.05 % mbi mesatare

Rajoni i jugut- rënie me 1.72 % dhe 9.04 % nën mesatare

Niveli më i lartë i PBB-së për frymë sipas rajoneve ishte në qarkun Tiranë, me 777 mijë lekë. Më pas renditet qarku Fier me 619 mijë Lekë, duke shënuar një rënie në terma nominale me 4.1 %, ndaj vitit 2019.

Niveli më i ulët i PBB-së për frymë u regjistrua në qarkun Kukës me 365 mijë Lekë, 37,07 % nën mesataren e vendit. Pas Kukësit, renditet Lezha me 413 mijë Lekë.

INSTAT raporton se PBB për frymë në PPS(Standardi i Fuqisë Blerëse) është është 30,5 % e mesatares së Bashkimit Evropian.

Të fundit