E-TJERA

‘The Guardian’ artikull për tensionet në Kuvendin shqiptar, pse po proteston opozita

‘The Guardian’ artikull për tensionet në Kuvendin

Opozita shqiptare ka ndezur tymuese dhe një zjarr të vogël në mes të parlamentit në një përpjekje për të ndaluar votimin e buxhetit 2024-ës.

Deputetët e përfshirë në protestën e së hënës grumbulluan karrige në qendër të dhomës dhe tymi i kuq, jeshil dhe vjollcë mbushi ajrin.

Një deputet u shfaq duke ndezur një zjarr të vogël, por u shua për një kohë të shkurtër nga politikanët përreth.

Lideri i Partisë Demokratike të opozitës, Sali Berisha, një ish-kryeministër i cili ishte gjithashtu presidenti i parë postkomunist i Shqipërisë nga viti 1992 deri në 1997, ka akuzuar qeverinë se po përpiqet të heshtë opozitën në parlament, ku Partia Socialiste e Ramës ka një shumicë.

“Beteja nuk ka rrugë kthimi”, u tha Berisha gazetarëve pas tensioneve në sallën ku buxheti kaloi votimin e parë në një seancë që zgjati më pak se pesë minuta. “Qëllimi ynë është të sjellim pluralizëm në parlament”.

Muajin e kaluar prokurorët akuzuan Berishën dhe dhëndrin e tij për korrupsion lidhur me një marrëveshje toke që përfshinte terrenet e një klubi sportiv. Ata e akuzuan atë për përdorimin e ndikimit të tij si kryeministër nga viti 2005 deri në 2009 për të ushtruar presion “për përfundimin e procedurave të privatizimit në favor të të tjerëve, përfshirë burrin e vajzës së tij”.

Dhëndri i tij u arrestua por si deputet Berisha ka imunitet nga ndjekja penale. Ai është urdhëruar të mos largohet nga vendi, por ai i mohon akuzat.

Berisha akuzon Ramën se ka orkestruar prokurorinë ndaj tij. Rama e mohon akuzën.

“Ata [opozita] sollën fjalorin dhe sjelljet e rrugës në politikë”, tha Rama në X pas trazirave. Pershtatur nga  The Guardian

Të fundit